Hemşirelerin iş yaşamı kalitesi ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi - Çatak, Tuba (My University, 2015)
Amaç: Bu araştırma, hemşirelerin iş yaşamı kalitesi (İYK) ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapıldı. Yöntem: Araştırma, İstanbul ilinde yer alan dokuz özel hastane ile üç eğitim ve araştırma hastanesinde çalışan 310 hemşire ile Mart 2013 ile Haziran 2013 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Verilerin toplanmasında hemşirelerin sosyo-demografik özelliklerini içeren ‘’Tanıtıcı Özellikler Formu’’ ve ‘’Hemşirelik İş Yaşamı Kalitesi Ölçeği’’ (HİYKÖ) kullanıldı. Verilerin değerlendirilmesinde, yüzdelik, aritmetik ortalama, standart sapma, One-way Anova, Tukey HDS, Student t, Kruskal Wallis, Mann Whitney U ve ki-kare testleri kullanıldı. Bulgular: Hemşirelerin HİYKÖ Cronbach’s Alpha katsayısının 0.89 ve ölçek ortalama puanının 110.35±19.35 olarak iyi düzeyde olduğu belirlendi. Özel hastanede çalışan hemşirelerin HİYKÖ puan ortalaması (115.12±19.12) iyi düzeyde, eğitim ve araştırma hastanesinde (105.12±18.12) orta düzeyde bulundu. Hemşirelerin HİYKÖ alt boyut alanlarından en yüksek puanın, eğitim ve araştırma hastanesinde (3.50±0.65) ve özel hastanede (3.68±0.63) iş algısı alt boyut puanına, en düşük puanın ise eğitim ve araştırma hastanesinde iş/çalışma ortamı (2.59±0.78), özel hastanede ise iş koşulları alt boyut puanına (3.02±0.50) ait olduğu görüldü. Hemşirelerin tanıtıcı özelliklerinden olan, yaş grubu, eğitim durumu ve mesleki özelliklerinden olan çalışılan kurum, aylık gelir, mesleki ve kurumdaki çalışma süresi, haftalık çalışma saati, iş akışını belirten yazı veya çizelgenin varlığı, kurumdaki kariyer hedeflerinin varlığı, mesleği isteyerek seçme, kurumdan ayrılma isteği, alınan kararlara katılımın sağlanması ve yönetici hemşirelerin çalışanlarına karşı adaletli davranma durumunun HİYKÖ alt boyutlarını etkilediği ve aralarında istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu görüldü (p<0.05). Sonuç: Hemşirelerin genel olarak ve özel hastanede çalışan hemşirelerin İYK’nin iyi düzeyde olduğu, eğitim ve araştırma hastanesinde çalışan hemşirelerin İYK’nin ise orta düzeyde olduğu görüldü. Özellikle eğitim araştırma hastanesinde çalışan hemşirelerin iş yaşamı koşullarının iyileş- tirilmesi için gerekli çalışmaların sağlık kurumları yöneticileri tarafından yürütülmesi ve hemşirelerin İYK’nin yükseltilmesi için desteklenmesi önerildi.
Keywords: hemşirelik, iş yaşamı kalitesi, kalite