Borsa İstanbul ve bric ülkeleri borsalarının karşılaştırmalı analizi - Yelghi, Asef (My University, 2014)
BORSA İSTANBUL VE BRIC ÜLKELERİ BORSALARININ KARŞILAŞTIRMALI ANALIZI BRİC ülkeleri artan ekonomik hareketlilik son yıllarda gözlenen ekonomik olaylar sonucu Türkiye’nin de bu gruba eşlik etmesi ile dünya ekonomisinde en önemli ülkeler olarak gösterilmişlerdir. Türkiye son yıllarda makroekonomik göstergeleri ile hızlı büyüme göstermesi ve güçlü büyüme potansiyeli ile BRİC ülkeleriyle rekabet etmesi olabilecek ihtimaller arasındadır. Birinci bölümde sermaye piyasası ve borsalar ile ilgili temel bilgiler ve kavramlar ele alınmıştır. İkinci bölümde ise, ülkelerin ekonomileri, sermaye piyasaları ve borsaları ile iç içe olduğu için söz konusu olan ülkelerinin ekonomi durumu ve temel sektörlerine değinilmiştir. Son Bölümde ise BRİC ve Türkiye’nin ekonomik durumunu ve borsasını inceleyerek SWOT analizi ile güçlü ve zayıf yanları karşlaştırılmıştır. Ayrıca BRIC, Türkiye ve G7 ülkeleri borsa endeksleri arasındaki kısa ve uzun dönem denge ilişkisi analiz edilmiştir. Bu amaçla 2007 Ocak ayı ile 2013 Aralık ayını kapsayan dönemde ülkelerin endeks değerleri Engle Granger ve Johansen eş bütünleşme analizi ile incelenmiştir. SWOT, BRİC, Sermaye Piyasası, Borsa, kriz, Sanayi Üretim Endeksi, Enflasyon, Yurt içi Piyasa Değeri

BORSA ISTANBUL AND BRIC COUNTRIES STOCK EXCHANGE COMPARATIVE ANAYSIS Based on observed recent events’ results in recent years BRIC countries economical movements with company of Turkey to this group is shown as the most important countries in world’s economy. In recent years Turkey with fast growing macroeconomic indicators and strong growth potential is considered to be in the position to compete with BRIC countries. In the first chapter necessary parts of basic information and concepts of capital and stock markets have been described. In second chapter, because countries’ economies are intertwined with capital and stock markets, the concerned countries’ economic conditions and their basic sectors have been evaluated. In the last chapter, BRIC and Turkish economic situations and stock markets are examined via SWOT analysis for strenghts and weaknesses comparison. In addition, BRIC, Turkey and G7 countries stock market indexes balancing relavant between short and long term has been investigated. For this purpose, for the time span of January 2007 to December 2013, these countries' index values are analyzed by Engle Granger and Johansen co integration analysis. Key words: SWOT, BRIC, Stock Market, Capital Markets, Stock Market, crisis, Industrial Production index, Inflation, Domestic Market Value
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Ekonomik durum; Küreselleşme; Sermaye piyasası; Türkiye; Uluslararası ekonomik ilişkiler