Finansal varlıkları fiyatlama modeli ve İMKB uygulaması - Temizkaya, Ünsal Bekir (My University, 2006)
Finansal Varlıkları Fiyatlama Modeli ve İMKB Uygulaması Finans teorisinde finansal varlıkların fiyatlanmasında ve buna bağlı olarak da varlıkların getirilerini açıklamaya yönelik iki temel fiyatlama modeli bulunmaktadır. Bu modeller Finansal Varlıkları Fiyatlama Modeli (FVFM) ve Arbitraj Fiyatlama Modeli’dir. Bu çalışmanın amacı sermaye pazarı denge modeli olarak da bilinen FVFM’nin ülkemizde geçerliliğini araştırmaktır. FVFM, sistematik risk; yani beta katsayısı ile beklenen getiri arasındaki ilişkiyi rekabetçi bir sermaye piyasasında inceleyen bir denge modelidir. Bu model finansal varlıkların fiyatlandırılmasında çok önemli bir yere sahiptir. Çalışmada öncelikle risk ve getiri gibi temel kavramlara yer verildikten sonra, portföy yönetimi yaklaşımlarından olan geleneksel ve modern portföy yönetimi ele alınmış; modern portföy kuramı’nın üzerine kurulan sermaye piyasası kuramı anlatılmış ve daha sonra bu çalışmanın esas konusu olan FVFM üzerinde ayrıntılı olarak durularak; bu modelin varsayımlarına, alternatif formlarına, modeli test etmek için yapılan çalışmaların önemlilerine, modelin kullanım alanlarına ve eleştirisine değinilmektedir. Uygulama bölümünde, İMKB’ den rastgele olarak seçilen 33 tane hisse senedi ile aylık verilerle 1995 – 2004 yılları arasındaki dönem için modelin kurucularından olan John Lintner’in modeli test etmek için kullandığı iki etaplı regresyon yöntemiyle model ülkemizde test edilmeye çalışılmıştır. Araştırma sonucunda bulunan bulgular Lintner’in FVFM’yi test etmek için kullandığı yöntemin ülkemizde uygulanmasının pek de başarılı olmadığını göstermektedir; yani bu yöntemin ülkemizde uygulanması sonucunda hisse senetlerinin fiyatlarının oluşumunda; buna bağlı olarak da beklenen getirilerinin belirlenmesinde doğru sonuçlar alınamamıştır. Name and Surname : Ünsal Bekir Temizkaya Field : Business Administration Programme : Financial Markets and Investment Management Supervisor : Professor Gürel Konuralp Degree Awarded and Date : Master - June 2006 Istanbul Stock Exchange, Expected Return, Capital Asset Pricing Model, Beta Coefficient, Risk

Capital Asset Pricing Model and its Application in Istanbul Stock Exchange There are two main asset pricing models that explain capital asset pricing and stock returns in financial theory. These ara Capital Asset Pricing Model (CAPM) and Arbitrage Pricing Model. The purpose of this study is to search the validity of CAPM, which is also known as the capital market equilibrium model, in our country. CAPM is an equilibrium model that explores the relation between beta coefficient and expected return in a competitive capital market. In this study, after the description of risk and return concepts have been given, the traditional and modern portfolio management as the portfolio management approaches have been taken into consideration. Then capital market theory that is established on modern portfolio theory is explained. After this; the emphasis is given to the main study factor, CAPM. We are concerned with CAPM’s assumptions, alternative forms, the fundemantel studies to test the model, the fields that the model is used and its criticisms. In the application section, John Lintner’s two stage regression method is tried to be tested in Turkey by using the monthly data of randomly selected 33 equities from Istanbul Stock Exchange over the 1995 – 2004 period. The findings of the study have shown that Lintner’s method to test CAPM isn’t so appropriate to our country. The application of this method in Turkey hasn’t clarified the formation of the share prices and determination of the expected return due to pricing of the share.
Keywords: Fiyatlandırma