Türkiye dış politikasında jeopolitik bir kavram olarak Suriye-Irak sınır güvenliği : 2002-2017 dönemi - Şahin, Zeynep (My University, 2019)
Sınırlar devlet egemenliğinin ve bağımsızlığının sembolüdür. Her devlet varlığını sürdürebilmek amacıyla hakimiyet sahasını işaretleyen sınırlarında güvenlik tesis etmek ister. Türkiye Cumhuriyeti devletinin günümüzde mücadele etmek durumunda kaldığı en büyük milli güvenlik tehdidi Suriye ve Irak sınırlarında yaşanmaktadır. Bu sınırlarında Türkiye, terör faaliyetleri, istenmeyen göç ve kaçakçılık gibi tehditlerle karşı karşıya gelmektedir. Belgesel kaynak tarama araştırma yöntemi kullanılarak hazırlanan bu çalışmanın esas amacı, Türkiye’nin Suriye ve Irak sınırlarında yürüttüğü sınır politikalarını bilimsel çerçevede değerlendirmektir. Bu amaç doğrultusunda öncelikle bilimsel bir arka plan oluşturabilmek için öncelikle sınır, devlet ve sınır güvenliği kavramları tanıtılmıştır. Türkiye’nin dış politikasında baz oluşturan temel ilkeler ve jeopolitik bakışın genel durumu önemli tarihsel olaylar etrafında işlendikten sonra konu, Türkiye-Suriye ve Türkiye-Irak ilişkileri olmak üzere özelleştirilmiştir. Türkiye’nin bahsi geçen bu iki komşu ülkesiyle paylaştığı sınırlarında karşı karşıya kaldığı belli başlı tehditler saptanmış ve bu tehditlere karşın yürüttüğü sınır politikaları somut uygulamalarla örneklendirilerek oluşturulan bilimsel zeminin üzerine oturtulmuştur.

Borders are symbols of state sovereignty and independence. Every state, by its nature, intends to guarantee its viability hence seeks to establish security in its borders. One of the most primary threats the Republic of Turkey tackles today is being experienced along the country's borders with Syria and Iraq. In these borders, Turkey has encountered with threads like terror activities, unauthorized migration, and smuggling. This paper, which has been conducted with document analysis research method, aims to analyze the border policies that Turkey has exercised in its borders with Syria and Iraq. In this paper, the concepts of border, state, and border security have been introduced first in order to create a scientific background. After the explanation of the main pillars of Turkish foreign policy and its geopolitical aspects, the paper's subject has been filtered into two topics as follows: Turkey-Syria bilateral relations and Turkey-Iraq bilateral relations. Finally, Turkey's border policies have been placed on this scientific background once the threads that Turkey has contended against in its above-named borders were determined, and Turkey's border policies were exemplified with various instances.
Keywords: Border security; Geopolitics; International relations; Irak; Irak Sınırı Turkish Foreign Policy; Iraq; Iraq Border; Jeopolitik; Sınır güvenliği; Suriye; Suriye Sınırı; Syria; Syria Border; Turkey; Türk Dış Politikası; Türkiye; Uluslararası ilişkiler