Ekonomik istihbarat sisteminin oluşturulmasına yönelik Türkiye için yeni bir model önerisi - Duramaz, Selim; Gökbunar, Ali Rıza (My University, 2017)
Ülkeler arasındaki ilişkilerin artması, ekonomi de dahil olmak üzere farklı birçok alanda rekabet artışını beraberinde getirmiştir. Nitekim İkinci dünya savaşı ve öncesindeki süreç içinde herşey askeri güçle elde edilirken, bu olgu yerini ekonomik güçle herşeyin elde edilmesine bırakmıştır. Günümüzde ekonomik faaliyetlerin yerel ve küresel düzeyde çeşit ve hacim olarak artması, ekonomi ve türevlerine daha geniş bir perspektifte ve farklı yönlerden bakılması gerekliliğini getirmiştir. Çalışmamız bu noktada mevcut ortamda rakipler hakkında ekonomik bilgiye ulaşma, bu veriyi işleme, yorumlama ve önlem alma süreçlerinden oluşan ve farklı istihbarat türlerinden biri olarak literatürde kendine yer edinen “ekonomik istihbarat” kavramına odaklanmaktadır. Farklı ülkelerde resmi istihbarat teşkilatları ve özel kuruluşlar aracılığıyla rakip ülkelere yönelik gerçekleştirilen ekonomik istihbarat faaliyetlerinin Türkiye’de yürütülmemesi çalışmayı gerçekleştirmemize sebep olan önemli etkenlerden olmuştur. Çalışmada gelişmiş ülkelerin ekonomik istihbarat sistemleri incelenerek Türkiye için yeni bir ekonomik istihbarat sistemi ve ağının oluşturulmasına yönelik bir model geliştirilmiş ve önerilerde bulunulmuştur.
Keywords: İstihbarat,Ekonomik İstihbarat,Ekonomik İstihbarat Modeli