Çalışanların aşırı niteliklilik algılarının yenilikçi davranışları üzerindeki etkisinde işe adanmışlık ve algılanan örgütsel desteğin rolü - Çalışkan, Eda (My University, 2023)
Günümüz yönetim anlayışında örgütlerin stratejileri çerçevesinde belirlemiş oldukları amaçlarına ulaşabilmeleri için önem taşıyan insan kaynakları yönetimi; örgütün aynı pazarı paylaştığı rakiplerine karşı rekabet üstünlüğü kurabilmesini ve mevcut performansını iyileştirmesini destekleyecek hem organizasyon hem de pozisyon için uygun çalışanların seçilmesi ve çalışanların örgütlerde uygun pozisyonlara yerleştirilmesi, bununla beraber hali hazırda çalışmakta olan personelin eğitilmesi, gelişimlerinin desteklenmesi, motivasyonlarının ve işe bağlılıklarının sağlanması gibi iç içe geçmiş entegre bir yapı olarak açıklanmaktadır (Bayat 2008: 74). Bu perspektiften araştırmanın temel amacı, çalışanların aşırı niteliklilik algılarının yenilikçi davranışlar üzerindeki etkisinde algılanan örgütsel desteğin düzenleyici rolünün ve işe adanmışlığın aracı rolünün incelenmesidir. Bu çalışma kapsamında Demografik Bilgi Formu, Algılanan Aşırı Niteliklilik Ölçeği, Algılanan Örgütsel Destek Ölçeği, İşe Adanmışlık Ölçeği, Yenilikçi Davranış Ölçeği 6’lı likert şeklinde oluşturulmuş ve formdaki ifadelere ne oranda katıldıkları işaretlemeleri istenerek gönüllü katılımcılara çevrimiçi platformlar aracılığıyla ulaştırılmıştır. Araştırmanın amacı doğrultusunda 416 çalışanın katılım gösterdiği bir anket uygulaması gerçekleştirilmiştir. Yapılan araştırmada ulaşılan sonuçlara göre çalışanların aşırı niteliklilik algılarının yenilikçi davranışlar üzerindeki etkisinde algılanan örgütsel desteğin düzenleyici rolünün ve işe adanmışlığın aracı rolünün olduğuna yönelik kurulan modelin anlamlı olduğu görülmüştür.

In today's management approach, human resources management, which is important for organizations to achieve the goals they have determined within the framework of their strategies; Selection of suitable employees for both the organization and the position that will support the organization's ability to establish a competitive advantage against its competitors with whom it shares the same market and improve its current performance, and placement of employees in appropriate positions in organizations, as well as training the currently working personnel, supporting their development, ensuring their motivation and commitment to work. the past is explained as an integrated structure (Bayat 2008: 74). From this perspective, the main purpose of the research is to examine the moderating role of perceived organizational support and the mediating role of work engagement in the effect of perceived overqualification on innovative behaviors. Within the scope of this study, Demographic Information Form, Perceived Qualification Scale, Perceived Organizational Support Scale, Work Engagement Scale and Innovative Behavior Scale were created in the form of a 6-point likert and were sent to the volunteer participants via online platforms by asking them to mark how much they agree with the statements in the form. In line with the purpose of the research, a survey was conducted with the participation of 416 employees. According to the results obtained in the research, it was seen that the model established that perceived organizational support has a moderating role and work engagement has a mediating role in the effect of perceived overqualification on innovative behaviors.
The role of work engagement and perceived organizational support in the impact of employees' percevived overqualification on their innovative behavior
Keywords: Algılanan aşırı niteliklilik; Algılanan örgütsel destek; Çalışanların motivasyonu; Employee motivation; Human capital; Innovative behaviors; İnsan kaynakları; İşe adanmışlık; Perceived organizational support; Perceived overqualification; Personel yönetimi; Personnel management; Work engagement; Yenilikçi davranış