Orta Karadeniz’deki tekir balığı (mullus surmuletus l., 1758) populasyonunun bazı biyolojik özellikleri - Ermiş, Begüm (My University, 2014)
ORTA KARADENİZ’DEKİ TEKİR BALIĞI (Mullus surmuletus LINNAEUS, 1758) POPULASYONUNUN BAZI BİYOLOJİK ÖZELLİKLERİ Bu çalışmada, Haziran 2013-Eylül 2013 tarihleri arasında Orta Karadeniz’den örneklenen 855 adet Tekir (Mullus surmuletus, L., 1758) balıklarının yaş, boy ve ağırlık kompozisyonları ile bazı büyüme özellikleri araştırılmıştır. Yaş tayinleri pullardan yapılmış olup, incelenen bireylerin yaşları 1-4 arasında değişim göstermiştir. Örneklerde boy ve ağırlık değerleri, minimum 7.0 cm maksimum 13.5 cm ile minimum 3.08 g, maksimum 27.23 g arasında değişim göstermiştir. Ortalama boy 9.49 cm, ortalama ağırlık ise 9.71 g bulunmuştur. İncelenen 855 bireyden dişi oranı % 31, erkek oranı % 40 bulunurken, cinsiyeti belirlenemeyen bireylerin oranı %29’dur. Von Bertalanffy büyüme parametreleri tüm populasyon için L∞=14.75 cm, K=0.24 yıl-1, t0=-4.36 yıl olarak belirlenmiştir. Ağırlık parametreleri ise W∞=184.9 g, K=0.08 yıl-1, t0=-3.97 yıl olarak belirlenmiştir. Boy-ağırlık ilişki denklemi W=0,0187*L³ olarak hesaplanmıştır. Yaşlara göre hesaplanan ortalama kondisyon faktörü değeri K=1.075 olarak hesaplanmıştır. Populasyonun toplam ortalama ölüm oranı Z=0.86 yıl-1 olarak bulunmuştur. Anahtar sözcükler: Tekir, Mullus surmuletus, Büyüme, Kondisyon Fakötürü, Ölüm Oranları

SOME OF BIOLOGICAL CHARACTERS OF STRIPED RED MULLET (Mullus surmuletus LINNAEUS, 1758) POPULATION IN THE MIDDLE BLACK SEA REGION, TURKEY Age, lenght, weight composition and some growth characteristics of 855 specimens of Mullus surmuletus were inves tipated between June 2013 and May 2014 from the middle Black Sea Region of Turkey. Fish age determination based on the analysis of the growth marks (annuli) of the scales and fish ranging in age from one to four years. Fish specimens also ranged from minimum 7.0 cm – maximum 13.5 cm and minimum 3.08 g – maximum 27.23 g in length and weight respectively. Mean total length and weight were 9.49 cm and 9.71 g. Eight/ hundred and fifty/ five examined M. surmuletus presented 31% of female. 40% of male and 29% of indefinite sex. Von bertalanffy growth parameters were determined as L∞=14.75 cm, K=0.24 year for entire population. Furthermore weight parameters were found as W∞=184.9 g, K=0.08 year. The length-weight relationship of the specimens combined as shown by the following equation W=0,0187*L³. Mean values of condition factor according to ages of M. surmuletus was calculated as K=1.075. Mean mortality rate of the population was estimated Z=0.86 yıl-1. Red Mullet, Mullus surmuletus, growth, condition factor, mortality rates.
Keywords: Orta Karadeniz; Su Ürünleri; Tekir Balığı; Türkiye