Mısır'da selefiliğe toplumsal tercih ve nedenleri - Çakmaktaş, Nurullah (My University, 2015)
Son otuz yıl içinde diğer Ortadoğu ülkelerinde olduğu gibi Mısır’da da selefi düşüncenin toplumlar nezdinde rağbet görmeye başlaması ve dini bir yorum biçimi olarak kabul görmesi dikkati calip bir konu olsa da, bu yorum biçiminin toplumsal ağırlığının neye tekabül ettiği Arap devrimleri öncesi tam olarak saptanamamıştır. Mısır’da 25 Ocak Halk Devrim’i ve akabinde gerçekleşen seçimler, araştırmacılara selefilerin bu ağırlığını test etme imkânını sağlamıştır. Söz konusu test neticesinde ortaya çıkan tablo, tahminlerin çok ötesine geçmiş olmalı ki başta bölge olmak üzere tüm dünyada şaşkınlık yaratmıştır. Parlamento seçimleri sonuçlarına göre Mısır halkının dörtte biri selefi eğilimli partilere oy vermiştir. Hele hele hali hazırda neredeyse bir asırlık geçmişi ve siyasi tecrübesi olan ve Mısır’da İslami hareketin en önemli mümessili kabul edilen İhvan hareketi bulunmasına rağmen selefilerin bu geniş toplumsal tabanı nasıl oluşturdukları birçok araştırmacının cevabını bulmaya çalıştığı soruların başında gelmiştir. Biz de bu çalışmamızda Mısır toplumunda selefi düşüncenin teveccüh görmesinin ve selefi hareketlerin toplumsal desteğe ulaşmadaki başarısının nedenlerini incelemeye çalışacağız.
Keywords: İslamcılık; İslami Hareket; Selefilik; Selefi Hareket; Mısır