Hz. Peygamber’ in eşlerinin rivayetlerinde aile ilişkileri - Abuzerov, Namig (My University, 2001)
Aile hem fert hem de toplum açısından önemli bir müessesedir. Tarih boyunca bütün Semavî Dinler bu müessesenin korunması hususunda insanları ikaz etmekle kalmamış, aynı zamanda onun sağlıklı bir şekilde devam etmesi için bazı kurallar koymuşlardır. Bu çalışmada, giriş kısmında Yahudilik ve Hıristiyanlığın bu konudaki görüşleri genel olarak aktarılmaya çalışıldı. Birinci bölümde ise İslâm'ın eşlere yüklemiş olduğu sorumlulukların yanı sıra çocukların da ebeveyne karşı hak ve sorumlulukları sıralandı. İkinci bölümde Ümmehâtu'l-mü'minîn'in rivayetleri esas alınarak Hz. Peygamber'in bir aile reisi olarak, pratikte uygulamış olduğu ailevî münasebetleri tespit edilmeğe çalışıldı. O'nun samimi bir aile havasının oluşması için baş vurduğu yöntemler sıralandı ve hanımlarına karşı sergilemiş olduğu davranışlarla, bizzat kendisi İslâm'ın kadınları evde birer hizmetçi olarak telakki etmediğini göstermiş oldu. Hz. Peygamber'in ailesinde ahlak kurallarına riayet edildiği, O'nun hanımlarına aile içi münasebetlerin ihtiyaç duyulduğunda ve örnek olması için aile dışına aktarılması hususunda yetki tanıdığı ve hanımlarının da gerek hanımların özel durumları gerek ailevî ilişkiler alanında sahabe kadınlarının danışmanı konumunda oldukları sonucuna varıldı.

The family is an important institution on the individual and social levels. Throughout history all heavenly religions ordered protecting this institution while at the same time they put rules to maintain strong relations within the family. The introduction of this thesis, presents the Jewish and the Christian wieves on the family life. The first chapter explaines the responsibilities of husband and wife towards each other and towards children and the responsibilities of children towards their parents. The second chapter explaines the Prophet's relationship with his family as a leader of the family, by deriving from the narratives coming from the wives of the Prophet. He established a loving family. By this way he has shown that Islam does not regard women as maidservans. It was concluded that all ethical rules have been put into practice in the Prophet's family and he gave them permission for converting narratives regarding his family life to other companions of the Prophet, especially the women companions. His wives served as advisers both on the subject of women's private life and on the family life.
Keywords: HADİS; HZ. MUHAMMED, 571-632; Peygamberler