2010-2021 yılları arasında Türkiye'de yayımlanmış Türkçe sözlü Heavy Metal albümlerinde satanik sembollerin incelenmesi - Eroğlu, Bircan (My University, 2022)
Günümüzde, sinema, dizi, reklam ve müzik endüstrisinin doğrudan ve dolaylı olarak görsel ve işitsel etkilerine maruz kalıyoruz. İçinde yaşadığımız çağın doğası gereği teknolojik imkanların da yaygınlığı ile evimizden, sokağa, alışveriş yaptığımız, yemek yediğimiz vs. mekanlara kadar isteyerek veya istemeyerek tesiri altına giriyoruz. Maruz kaldığımız bu etkiyi kontrol edemiyor ve tercih yapamıyoruz. Dolayısıyla bu etkilerden kendimizi koruyamıyoruz. Bu çalışmanın temel vurgusu satanizmdir. Satanizmde kullanılan sembollerin yaygınlaşıp hatta bazılarının normalleştiği ve günlük yaşamımızda yer aldığı görülmektedir. Alanımız musiki olduğu için bu tezde Heavy Metal müziğinde kullanılan satanik semboller incelenmiştir. Böylece satanizmin müzikteki izleri aranmıştır.. Yeryüzünde geçmişten günümüze pek çok inanç sistemi gelmiş, geçmiştir. Hepsindeki ortak nokta, bu inanç sistemlerinde iyi- kötü, doğru yol -sapkın yol gibi ikiliğin yer almasıdır. Semavi dinlerde şeytan başkaldırmanın ve yoldan çıkmanın sembolüdür ve insanın yaratıcısının yolundan sapmasının müsebbibidir böylece kötülüğü temsil eder. Kötülüğü temsil eden bu varlığın çarpıtılarak tapınılan bir varlık olarak merkezde olduğu Satanizm, kendi mantığı içerisinde dayanakları ile birlikte incelenmiştir. Tarihsel kaynakları, kolları, inanç sistemi irdelenecek. Sembolizmi yoğun bir şekilde kullanan satanizmin konumuz itibariyle müzikte hangi sembollerle ilişkili olduğu ve günümüzdeki yaygınlık düzeyi Türk Heavy Metal gruplarının albüm kapakları üzerinden ortaya konulmuştur. eytan, Satanizm, Müzik, Satanik Semboller, Heavy Metal

In our era, we are constantly subject to the direct and indirect audiovisual effects of the cultural industries of cinema, network series, advertising and music. Due to the nature of our age, with the wide distribution of technological utilities, we are under this influence everywhere in our homes, on the streets, in the spaces we shop, eat and live, whether we like to or not. We cannot control and choose this influence. Consequently, we cannot protect ourselves from these effects. This study has focused on satanism as a culture. It revealed that the symbols of satanism are widely used and even normalized in our daily lives. As our research area is the field of music, this study has focused on the satanic symbols in Heavy Metal. In this way, it aimed to uncover the influence of satanism in music. Our world has seen many traditions of belief. Almost all systems of belief revolve around dualities such as good and bad, the right path and the deviant path. In the celestial religions, satan is the initiator of human’s deviation from the path of his/ her Creator and therefore satan symbolizes evil. In this context, this study examined Satanism which holds Satan in the center as the being to be worshipped, in its own logic and perspective. It examined its historical sources, branches and systems of belief. It has laid out its book, church, methods of blessing and rituals of worship. It explored its current state of presence in music. It examined the symbols of Satanism in the album covers of Turkish Heavy Metal groups.
Keywords: Art, Islamic; Heavy Metal; Heavy Metal Satan; Islam; İslam; Music; Müzik; Sanat, İslam; Satanic Symbols; Satanik Semboller; Satanism; Satanizm; Şeytan