Exhaustion of trademark rights and trademark law ın EU - Davis, Nevriye Karataş (My University, 2006)
Çalışmanın başlangıç kısmında, fikri ve sınai mülkiyet haklarının tarihçesi ve fikri sınai mülkiyet hakları kısaca anlatılmıştır. Marka hakkının tarihi süreç içerisindeki gelişimi ile bu konuyla ilgili en önemli uluslararası anlaşmalar açıklanmıştır. Çalışmada ayrıca markanın fonksiyonları, marka hakkının koruması ve korunma kriterleri ile markanın sağladığı haklar 89/ 104 sayılı direktif ve 40/ 94 sayılı yönetmelik kapsamında incelenmiştir. Malların serbest dolaşımı ilkesi ile ortak pazar oluşturulması hedefinin sağlanmasında marka hakkının bir engel olarak kullanılması arasında bağlantı kurulması anlamında, Avrupa Birliğinde malların serbest dolaşımı ve Avrupa Birliği Adalet Divanının kararları detaylı bir şekilde incelenmiştir. Marka hakkının tüketilmesi ve paralel ihracat konuları Avrupa Birliği Adalet Divanı kararları doğrultusunda gözden geçirilmiştir. Sonuç olarak Türkiye’de marka hakkının tüketilmesi ve Gümrük Birliği Kararının Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki paralel ticarete etkileri açıklanmıştır

The study begins with the historical background to intellectual property rights and gives a brief explanation about the kinds of intellectual property rights. The historical evolution of the trademarks and the most important international agreements made in this field are introduced. The functions of the trademarks, protection of trademark rights, criteria of protectability and the rights conferred by a trademark in scope of the Council Directive 89/ 104 and the Council Regulation 40/ 94 are examined. To establish a connection between the free movement of goods and the usage of the trademark rights against reaching the aim of a common market, free movement of goods in the EU and the decisions of the European Court of Justice are examined in detail. Exhaustion of trademark rights and the parallel imports are reviewed along with the decisions of the European Court of Justice. Finally the exhaustion of trademarks in Turkey, the affects of the Customs Union Decision to the parallel trade between Turkey and EU is clarified.
Keywords: Avrupa Birliği_ Hukuk_Telif Hakkı_Türkiye; Fikri Haklar_Avrupa Birliği_Türkiye; Marka