Turizm sektörünün makroekonomik değişkenler üzerindeki etkisi : Türkiye örneği - Aslanlı, Ilaha (My University, 2020)
Bireylerin devamlı olarak yaşamlarını sürdürdükleri yerlerin dışına seyahat etmeleri ve gittikleri yerlerde turizm işletmelerinden mal ve hizmet talebinde bulunmaları, geniş anlamı itibariyle turizm kavramının konusunu oluşturmaktadır. Turizm sektörü günümüzde ülkelerin gelişimlerinde ve kalkınmalarında oldukça önemli bir role sahiptir. Bu nedenle dünya genelinde pek çok ülke, turizm sektörünü canlandıracak çeşitli faaliyetlerde bulunmaktadır. Ülkelerin turizm sektöründen aldıkları payları artırmaları, farklı sektördeki eksiklikler nedeniyle ortaya çıkabilecek ekonomik problemlerin de önüne geçilmesini sağlamaktadır. Türkiye de turizm sektörünü her yıl daha iyi bir duruma getirmek için çalışan ülkeler arasında yer almaktadır. Türk turizminin her geçen gün daha da iyi hale geldiği söylenebilir. Türk turizmi başta olmak üzere ülkelerin turizm faaliyetlerinin ve bu faaliyetlerden elde ettikleri gelirlerin makroekonomik göstergelerle açıklanması, bu çalışmanın temel konusu niteliğindedir. Çalışma sonucunda turizmin, milli gelir, faiz, istihdam, döviz kuru ve ödemeler dengesi gibi makroekonomik kavramlarla ilişkisi açıklanmaya çalışılmış, son dönemde başta turizm olmak üzere pek çok farklı sektörü derinden etkileyen pandemi döneminin turizme olan etkisine değinilmiştir.

The subject of the concept of tourism is that individuals constantly travel outside of the places where they live and their demand of goods and services from tourism enterprises in the places they go. The tourism sector has a crucial role in the improvement and development of countries today. Therefore, many countries in the world operate various activities to stimulate the tourism sector. Increasing the shares of countries in the tourism sector provides that the economic problems that might emerge due to the deficiencies in different sectors are prevented. Turkey is also involved countries which are working to bring the tourism industry to a better situation every year. It can be said that Turkish tourism is getting better every day. The essential subject of this study is to explain the tourism activities of countries, especially Turkish tourism, and their income from these activities with macroeconomic indicators. As a result of the study, it is tried to explain the relationship of tourism with macroeconomic concepts such as national income, interest, employment, exchange rate and balance of payments. Moreover, the impact of the pandemic period on tourism, which has deeply affected many different sectors, especially tourism, is mentioned.
Keywords: Finance; Macroeconomic Variables; Makroekonomik Değişkenler; Maliye; Pandemi Tourism; Pandemic; Tourism; Turizm; Turkey; Türkiye