Periodontal hastalığa sahip bireylerde dentin hassasiyeti tedavisinde %8 arginin ve kalsiyum karbonat içeren periodontal pat ve er:yag lazer kullanımının klinik olarak incelenmesi - Saydam, Burcu (My University, 2013)
Randomize-paralel-kontrollü bu çalışmada, dentin hassasiyeti olan bireylerde tek başına %8 arginin ve kalsiyum karbonat içeren hassasiyet patı, Er:YAG lazer ve kombinasyonlarının plasebo ile kıyaslamalı olarak immediat ve uzun dönem hassasiyet etkinliklerinin incelenmesi amaçlandı. Sistemik olarak sağlıklı, dişeti çekilmesi ile birlikte diş hassasiyeti şikayeti olan toplam 60 hasta başlangıç periodontal tedavi sonrasında rastgele 4 gruba ayrıldı; 1) %8 arginin ve kalsiyum karbonat içeren hassasiyet giderici pat (Pro-reliefTM) kullanılan grup, 2) tek başına Er:YAG lazer (80 mJ, 3 Hz, non-contact mod) uygulanan grup, 3) hassasiyet giderici pat uygulamasından sonra Er:YAG lazer kombinasyonu uygulanan grup ve 4) hassasiyet giderici özelliği olmayan bir cila patı ve aktifleştirilmemiş lazer uygulanan plasebo grubu. Hassasiyet ölçümleri muayene sondu ve hava spreyi kullanılarak hem dokunma hem de soğuk hava uyaranı için Visual Analogue Scale (VAS) ile hassasiyet tedavisi öncesi (0. gün), hemen sonrası ve 7., 30., 90. ve 180. günlerde değerlendirildi. Tedavilerin immediat etkisi tüm gruplarda grup içinde anlamlı bulundu (p≤0.05). En yüksek immediat etki hassasiyet patı ve kombine grupta görüldü. Yedinci ve 30. günlerde gruplar arasında anlamlı fark olmaksızın tüm VAS değerlerinde yükselme bulunurken, tüm gruplar içinde immediat değerine en yakın kalan lazer ve kombine grup oldu. VAS skorları 90. günde hassasiyet patı grubunda plaseboya yaklaşırken (p>0.05), lazer kullanılan grupların plaseboya kıyasla anlamlı olarak etkinliklerini korudukları gözlendi (p≤0.05). Son ölçüm dönemi olan 180. günde plasebo grubunun 0. gün değerlerine dönen tek grup olduğu saptanırken, en düşük VAS skorlarının lazer ve kombine gruplarda olduğu görüldü. Araştırma süresinde hassasiyet patının ve kombine grubun immediat etkisinin en yüksek olduğu, 90. günden sonra ise lazer veya hassasiyet patı ile lazerin kombine kullanıldığı grupların etkinliklerini koruyarak ön plana çıktığı görüldü. Dentin hassasiyeti, arginin, Er:YAG lazer, kombinasyon tedavisi 2.

Clinical Evaluation of a Periodontal Paste Containing 8% Arginine and Calcium Carbonate and Er:YAG Laser for Dentine Hypersensitivity Treatment in Patients with Periodontal Disease The aim of this randomized-parallel-controlled study was the comparative evaluation of immediate and long term effectiveness of a desensitizing paste containing 8% arginin and calcium carbonate, Er:YAG laser, their combination and placebo in the management of dentine hypersensitivity. Sixty systemically healthy subjects with gingival recessions and dentin hypersensitivity were randomly allocated into 4 groups after initial periodontal therapy. Treatment groups were as 1) desensitizing paste containing 8% arginin and calcium carbonate (Pro-reliefTM), 2) Er:YAG laser (80mJ, 3Hz, non-contact mode), 3) application of Er:YAG laser after desensitizing paste and 4) non activated Er:YAG laser following the application of a prophylaxis paste without desensitizing effect as placebo. Visual Analogue Scale (VAS) was used for the hypersensitivity scores both tactile and cold air stimulus by using a sharp explorer and air spray, before (day 0) and immediately after the desensitizing treatment and at days 7, 30, 90 and 180. Immediate effect was found statistically significant in all treatment groups (p≤0.05). The highest immediate effect was obtained with the application of desensitizing paste alone and its combination with laser. On days 7 and 30, the VAS scores were increased in all groups without any inter-group significance. However, the laser and combination groups maintained their VAS scores close to their respective immediate levels. At the end of 90 days, the difference of VAS scores between the desensitizing paste and placebo groups was found insignificant (p>0.05) whereas laser and combination groups kept their efficacy in comparison to the placebo group (p≤0.05). At the day of 180, the placebo group bounced back to the VAS scores at day 0. However, the lowest VAS scores were found in the laser and combination groups revealing the role of laser application for the maintenance of hypersensitivity treatment. Dentin hypersensitivity, arginine, Er:YAG laser, combination therapy
Keywords: Diş Hekimliği; Dişeti Hastalıkları; Dişeti Sağlığı; Periodontoloji