İnsan ve mekan bağlamında kent: Arnavutköy örneği - Ayhan, Diler (My University, 2013)
İNSAN VE MEKAN BAĞLAMINDA KENT: ARNAVUTKÖY ÖRNEĞİ Kentin oluşumu ve dönüşümü sırasında uğradığı değişimlerin en önemli şahidi insanlar ve mekânlardır. Birey ve toplumun yaşamışlığının göstergesi ise kültür birikimidir. Kentin her parçasında bunların izlerine rastlamak mümkündür. Bu tezin amacı, insan ve mekân bağlamında kentin Arnavutköy örneğinde kültür faktörü de göz önünde bulundurularak incelenmesidir. Çalışma alanının kapsamı Beşiktaş ilçesine bağlı Arnavutköy mahalle alanı ile sınırlıdır. Tezin hazırlanışında fotoğraf, harita ve gravür gibi görsellere yer verilmiştir. Arnavutköy tepelerden süzülüp, denize uzanan, köklü bir tarihi olan, Osmanlı döneminde çoğunlukla Rumların yaşadığı, mütevazı, kozmopolit bir sahil semti olarak bilinmektedir. 20. Yüzyılda özellikle II. Dünya Savaşı, Varlık Vergisi, 6-7 Eylül Olayları ve 1960, 1964 ve 1974 tarihlerinde yaşanan olaylar sonucunda büyük göçler yaşamıştır. Konumu, fiziki yapısı, kıyı şeridindeki paralel sıra evleri ve farklı kültür öğeleri ile ön plana çıkmaktadır. Günümüzde ise restaurant, taverna, bar ve kafeleriyle eğlence kültürünün ağır bastığı bir semte dönüşmüştür. Tüm bunlara rağmen Arnavutköy insanı içine çeken, sıcak mahalle izlerini hala üzerinde taşımaktadır.

THE CITY BY REGARDING THE SAMPLE OF ARNAVUTKÖY IN THE CONTEXT OF THE HUMAN AND THE PLACE People and the places are the main witnesses of the change of cities that undergo building and turning. The indicator of being an individual and the society is the accumulation of culture. It is possible to find these marks in the every parts of the city. The main aim of this thesis is examine the city by regarding the sample of Arnavutköy in the context of the human and the place. The examination field is limited with Arnavutköy neighborhood, in Beşiktaş County. The images like photographs, maps and gravures are used in preparing this thesis. Arnavutköy is known as looking at the Bosporus over the hills, having a deep history, mostly having Rums as the indwellers during the Ottoman era, modest and a cosmopolite coastal town. There had been many migrations during the 20th century, especially because of the World War II, Wealth Tax, the events in 6- 7 September and 1960, 1964 and 1974. Arnavutköy comes into prominence with its location, physical structure, serial houses at the coast line and different kinds of cultural constituents. And today it has turned to a locality, preponderating entertainment culture with restaurants, bars, cafes and taverns. Despite all of these, Arnavutköy still is attractive and has the warm neighborhood marks.
Keywords: İstanbul; Mekan (Mimari); Şehir Planlama; Şehirleşme; Türkiye