Sosyal medyada kimlik krizi - Balcı, Adil Eren (My University, 2018)
Gelişen bilgisayar teknolojileri ile birlikte yaygınlaşan internet kullanımı yeni iletişim teknolojilerini de beraberinde getirmiştir. Her geçen gün dünyanın pek çok yerinden yeni katılımcıların bulunduğu sanal ağlar bugün enformasyon akışının önemli bir zemini haline gelmiştir. Başlarda ana akım medyaya rakip olarak görünen sosyal medya bugün ana akımı da içine dâhil edecek kadar büyük bir güce erişmiştir. Yeni bir sosyalleşme alanı olarak sunulan sosyal medya kullanıcılarına kendilerini özel bir alan sağlamaktadır. Bireysel kullanıcıların her geçen gün sosyal ağlara bağlanması ve kişisel paylaşımların her an güncellendiği bu ortamlarda, veri akışının sürekli devam ettiği bir süreç oluşmaktadır. Genellikle kişisel verilerin paylaşıldığı bu hesaplar toplumsal, aktüel, ideolojik, dini birçok paylaşımında yapılmasına olanak sağlamaktadır. Bireysel vurguların görsel imajlar ve kişisel düşünceye dayalı kısa metinlerle aktarıldığı bu mecralarda kullanıcılar kendilerini anlatan verileri sıklıkla paylaşmaktadır. Zaman ve mekân sınırlaması olmayan bu platformlarda kişiler istedikleri zaman ağa katılıp istedikleri şeyleri paylaşabilir, yorum yapabilir, beğeni de bulunabilir ya da eleştirebilirler. Bu çoklu ortam içerisinde bulunan kullanıcıların paylaşmış olduğu kimlikler sürekli bir değişkenlik halindedir.Çalışmada, bu süreç içerisinde değişkenlik gösteren kimliklerin, sosyal medyadaki yansımalarını, değişkenliklerini ve bunun kimliğe etkileri incelenmiştir.

The spreading use of the Internet with the developing computer technologies have provided new communication technologies. In addition to that, virtual networks which have new participants from different parts of the world have become an important foundation of information flow in today's society. Furthermore social media, which was generally known as an opponent to the mainstream media in the beginning however, nowadays it has reached a great power that include the mainstream media.Social media that presenting a new socialising area is provided a private space to the users. In these environments where individual users connected day by day and personal shares are updated at any moment, a process in which the data flow continue is constituted. In general, these social media accounts where personal data are shared, is provided many opportunities besides that personal information’s to share such as social, actual, ideological and religious sharing. In these media sites, where individualities are transmitted with the visual images and a short text based on personal thoughts users often share a data that tell about something themselves. On these social media platforms or networks which do not have time and space limitations, persons can participate the networks whenever they want additionally, users can comment, like or criticize that they want and identities that shared by users in social media platforms are constantly changing.In this study, the effects of different identities that have varied in the process their reflections on social media and their effects on identity were examined.
Keywords: Benlik; Ego; Identitiy; Identity (Psychology) and mass media; Kimlik; Kimlik (Psikoloji) ve kitle iletişim araçları; Kitle iletişim araçları; Mass media; Online social networks; Online sosyal ağlar; Sanal Ağlar; Social aspects; Social media; Social Networks; Sosyal medya; Sosyal yönleri