Hayatîzâde Mustafa Feyzî’nin Risâle-i İllet-i Merâkiyye adlı eseri (Vr. 1b-32a) (inceleme-metin-dizin-tıpkıbasım) - Dönmez, İsmail (My University, 2020)
Bu tez çalışması Süleymaniye Kütüphanesi Hamidiye Bölümünde 1025 demirbaş numarasıyla kayıtlı Hayâtîzâde Mustafa Feyzî’nin Hamse-i Hayâtîzâde olarak da bilinen Resâilü’l-Müşfiye li’l-Emrâzi’l-Müşkile adlı eserinin ilk risalesi Risâle-i İllet-i Merâkıyye üzerinedir.Tez dört bölümden meydana gelmektedir. İnceleme bölümünde risalenin yazarının hayatı ve yaptığı çalışmalarla ilgili bilgiler, risalenin nüsha özellikleri, imla özellikleri ve risale bölümlerinin özetleri yer almaktadır. Metin bölümünde varak ve satır numaraları belirtilerek risalenin çeviri yazıya aktarılmış hâli verilmiştir. Dizinde risalenin çeviri yazıya aktarılmış hali alfabetik olarak sıralanmıştır. Kelimelerin anlamları ve hangi dilden geldikleri belirtilmiştir. İlaveten ilgili alanda çalışma yapacak olanlara kolaylık olması açısından tıbbi dizin eklenmiştir.Tıpkıbasım bölümünde risalenin Süleymaniye Kütüphanesi Hamidiye Bölümünde 1025 demirbaş numarası ile kayıtlı nüshanın tıpkıbasımı bulunmaktadır.

This thesis study is on the Risâle-i İllet-i Merâkıyye, which is the first volume of the Hayâtîzâde Mustafa Feyzî’s Resâilü’l-Müşfiye li’l-Emrâzi’l-Müşkile, which is also known Hamse-i Hayâtîzâde, which has been registered in the Hamidiye Department of the Süleymaniye Library with the inventory number of 1025.The thesis study consists of four parts. In the review part, it contains information about the author's life and works, copy features of the volume, spelling features, and summaries of the volume episodes. In the text part, the translated version of the volume has been given by indicating the page and the line numbers. In the index part, the translated version of the volume has been listed alphabetically. Meanings of the words and what languages they come from have been stated. In addition, medical index has been added for convenience to those who will study in the relevant field. In the facsimile part, there is a facsimile of the original manuscript which has been registered in the Hamidiye Department of the Süleymaniye Library with the inventory number of 1025.
Keywords: : Osmanlı Dönemi tıp metinleri; Hayâtizâde Mustafa Feyzi; History and criticism; Medical texts of Ottoman Period; Risale-i İllet-i Merâkiyye; Tarih ve eleştiri; Turkish literature; Türk edebiyatı