İŞYÜKÜNE DAYALI SAĞLIK İNSAN KAYNAKLARI İHTİYACI BELİRLENMESİ: KOCAELİ İLİ RADYOLOJİ TEKNİSYENLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA - (:unkn) unknown (My University, 2014)
İşyüküne dayalı planlama yöntemi, çalışanlarının maruz kaldığı iş yükü baskısını ortaya koyan planlama yöntemidir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından mikro planlama aracı olarak geliştirilmiş ve kurumların personel ihtiyaçlarını iş yükü esas alarak belirleyen bir yöntemdir. Çalışmanın amacı; hastanelerde çalışan radyoloji teknisyeni ihtiyacını iş yüküne dayalı olarak belirlenmesidir. Çalışma kapsamında Kocaeli ilindeki tüm kamu hastaneleri için iş yüküne dayalı radyoloji teknisyen ihtiyacı belirlenmiştir. Hastanelerin 2013 yılına ait ürettikleri hizmetlerin verileri doğrultusunda iş yüküne dayalı personel ihtiyacı belirleme yöntemi uygulanarak 2014 yılı için gerekli radyoloji teknisyen sayısı hesaplanmıştır. Radyoloji teknisyenlerin, hastaneler arasında iş yüküne göre dağılımı incelemiştir.

Workload Indicators of Staffing Need (WISN) is a planning method that presents workload pressure of staff. The method which is developed by World Health Organization (WHO) as micro planning tool determine the personnel requirement of institutes based on workload. The aim of this study is to determine number of radiology technicians based on workload for all public hospitals in Kocaeli. In accordance with the services data of 2013, required number of radiology technicians for 2014 is calculated by using WISN method. Distribution of radiology technicians among hospitals is analyzed.
HUMAN RESOURCES FOR HEALTH PLANNING BASED ON WORKLOAD: A RESEARCH ON RADIOLOGY TECHNICIANS IN KOCAELI
Keywords: Sağlık Politikaları ve Hizmetleri