The effects of task involvement load and input type on foreign language vocabulary learning (görev katılım yükü ve veri biçiminin yabancı dilde sözcük öğrenimine etkisi) - Kıvrak, Cansu (My University, 2019)
Bu araştırmada, görev kaynaklı katılım yükü, veri biçimi ve yabancı dil seviyesinin İngilizce’yi yabancı dil olarak öğrenen Türk öğrencilerin algısal ve üretimsel sözcük bilgisi üzerindeki etkilerini araştırmak amaçlanmıştır. Başka bir deyişle, bu araştırma farklı görev katılım yüklerine sahip ya da aynı görev katılım yükü fakat farklı veri biçimlerini (yazılı ya da görsel-işitsel) içeren aktivitelerin farklı dil seviyelerinde rastlantısal sözcük edinimini nasıl etkilediğini araştırmıştır. Çalışmada ikincil olarak ise Görev Kaynaklı Katılım Yükü Hipotezi’nin (Laufer ve Hulstijn, 2001) aktivite verimliliği ve ikinci yabancı dilde kelime öğrenimi ile ilgili varsayımları test edilerek hipoteze ampirik bulgularla katkıda bulunmak amaçlanmıştır. Bu amaçlar için, aşağıdaki araştırma soruları ele alınmıştır: 1) Alt-orta dil seviyesinde, daha yüksek görev katılım yüküne sahip kelime aktiviteleri daha düşük görev katılım yüküne sahip olanlara göre a) daha fazla üretimsel sözcük bilgisi edinimi sağlar mı? b) daha fazla algısal sözcük bilgisi edinimi sağlar mı? 2) Alt-orta dil seviyesinde, farklı veri biçimlerine (yazılı ya da görsel-işitsel) sahip kelime aktiviteleri a) üretimsel sözcük bilgisi edinimi açısından farklılık yaratır mı? b) algısal sözcük bilgisi edinimi açısından farklılık yaratır mı? 3) Üst-orta dil seviyesinde, daha yüksek görev katılım yüküne sahip kelime aktiviteleri daha düşük görev katılım yüküne sahip olanlara göre a) daha fazla üretimsel sözcük bilgisi edinimi sağlar mı? b) daha fazla algısal sözcük bilgisi edinimi sağlar mı? 4) Üst-orta dil seviyesinde, farklı veri biçimlerine (yazılı ya da görsel-işitsel) sahip kelime aktiviteleri a) üretimsel sözcük bilgisi edinimi açısından farklılık yaratır mı? b) algısal sözcük bilgisi edinimi açısından farklılık yaratır mı? Araştırmanın örneklemi Türkiye’de bir devlet üniversitesinin hazırlık okulunda Yoğun İngilizce kayıtlı İngilizce’yi yabancı dil olarak (alt- veya üst-orta dil seviyesinde) öğrenen 236 Türk öğrenciden oluşmaktadır. Veriler 2016-2017 akademik yılının bahar döneminde iki dil seviyesine de uygulanan birkaç ölçeğin kullanılması ile toplanmıştır: 2 video yayını, 2 okuma parçası, 12 kelime aktivitesi (her seviye için 6), 2 kelime ön testi ve 4 üretimsel ve algısal kelime son testi. Aktivite sonrası hemen yapılan kelime son testleri ve kalıcılık kelime son testlerinden elde edilen nicel veriler SPSS 23.0 kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlar, boşluk doldurma aktivitesinin yazılı veri biçimi ile, cümle yazma aktivitesinin ise görsel-işitsel veri biçimi ile eşleşmesinin üretimsel sözcük bilgisi açısından her iki dil seviyesinde de daha etkili olduğunu göstermiştir. Algısal sözcük bilgisine gelince, her iki dil seviyesi için de veri biçimi fark etmeksizin cümle yazma aktivitesinin (daha yüksek görev katılım yüklü) boşluk doldurma aktivitesinden (daha düşük görev katılım yüklü) daha etkili olduğu, fakat görsel-işitsel veri biçiminin üst-orta dil seviyesindeki öğrenciler arasında daha fazla algısal kelime edinimini sağladığı görülmüştür. Bu bulgular Görev Kaynaklı Katılım Yükü Hipotezi’nin algısal sözcük bilgisine dair varsayımlarını kısmen doğrularken, veri biçiminin üretimsel sözcük bilgisini artırmada oynadığı role de ayrıca dikkat çekmiştir. Son olarak, araştırmanın bulguları ilgili alanyazına değinilerek tartışılmış ve dil öğretmenleri ve materyal geliştirenler için eğitimsel önerilerde bulunulmuştur.

In this study, the purpose was to explore the effects of task-induced involvement load, input type and language proficiency on Turkish EFL learners’ productive and receptive word knowledge. In other words, the present study investigated how variously loaded tasks or tasks with the same involvement load but different input modalities (written vs. audiovisual) affect incidental vocabulary acquisition at different proficiency levels. The secondary aim was to provide empirical evidence to the Involvement Load Hypothesis (Laufer & Hulstijn, 2001) by testing its assumptions regarding task efficacy and L2 vocabulary learning. For these purposes, the following research questions were addressed:1) Do vocabulary tasks with higher levels of involvement load result in more vocabulary gain than tasks with lower levels of involvement load at lower-intermediate proficiency levela) in terms of productive word knowledge?b) in terms of receptive word knowledge? 2) Do vocabulary tasks with different input modalities (audiovisual versus written) yield differences in vocabulary gain at lower-intermediate proficiency levela) in terms of productive word knowledge?b) in terms of receptive word knowledge? 3) Do vocabulary tasks with higher levels of involvement load result in more vocabulary gain than tasks with lower levels of involvement load at upper-intermediate proficiency levela) in terms of productive word knowledge?b) in terms of receptive word knowledge? 4) Do vocabulary tasks with different input modalities (audiovisual versus written) yield differences in vocabulary gain at upper-intermediate proficiency levela) in terms of productive word knowledge?b) in terms of receptive word knowledge?The participants included 236 Turkish (lower- or upper-intermediate) EFL learners enrolled in an Intensive English Program at a preparatory school of a state university in Turkey. Data were collected with the use of several instruments administered to the two proficiency groups in the spring term of 2016-2017 academic year: 2 video podcasts, 2 reading passages, 12 vocabulary tasks (6 per level), 2 vocabulary pre-tests and 4 productive and receptive vocabulary post-tests. The quantitative data that came from the immediate and delayed vocabulary post-tests were analyzed using SPSS 23.0. The results showed that for productive word knowledge, the pairing of the gap filling task with the written input and the pairing of the sentence writing task with the audiovisual input were more effective for both proficiency levels. As for receptive word knowledge, the sentence writing task (higher involvement load) was more effective than the gap filling task (lower involvement load) for both proficiency levels regardless of input type, but the audiovisual input fostered more receptive word knowledge among the upper-intermediate learners. While these findings partially confirmed the predictions of the ILH for receptive word knowledge, they also highlighted the role that input modality plays in increasing productive word knowledge. Finally, the findings of the study were discussed in relation to the relevant literature and several pedagogical suggestions were made for language teachers and material developers.
Keywords: aktivite verimliliği; Education; Eğitim; görev kaynaklı katılım yükü; input type; kelime edinimi ve kalıcılığı incidental vocabulary learning; rastlantısal kelime öğrenimi; task efficacy; task-induced involvement load; veri biçimi; vocabulary gain and retention