Süleymaniye Kütüphanesi Fatih 3849 numarada kayıtlı Mecmü’a-i eş’arın 1-b/ 40-a yapraklarının tenkitli metni - Karaman, Muhammet (My University, 2008)
Bu tezde Süleymaniye Kütüphanesi Fatih Kitaplığı 3849 numarada kayıtlı mecmu‘a-i eş‘ar konu alınmıştır. 1-b / 40-a yaprakları arasında yer alan şiirler incelenip transkripsiyonlu aktarımı yapılmıştır. Çalışmada ilmî çevrelerce kabul görmüş çeviriyazı sistemi uygulanmıştır. Şairlerin divanlarının yayımlanmış olanlarında yer alan şiirler ile mecmuadaki şiirler karşılaştırılmış, nüsha farkları dipnotlarda gösterilmiştir. Metin tamiri isteyen yerler tamir edilip köşeli ayraçla [ ] gösterilmiştir. Şiirlerde geçen Arapça terimler ve ayetler açıklanmıştır. Mecmuanın 1-b/ 40-a yaprakları arasında yer alan şairlerin hayatına yer verilmiştir. Eserde yer alan şairlerin listesi nde görülecek şekilde düzenlenmiştir. Tezin sonuna metnin orjinali eklenmiştir.

The main theme of the thesis is Macmua of Poems which is authored by Ulvi (registry no: 3849) held in Fatih Section of the Suleymaniye Library. The section between pages 1-b and 40-a has been transcribed. A renowned transcription alphabet has been used in this study. The published poems of the poets in their divans have been compared with the ones in the Macmua and the differences have been denoted in the footnotes. The sections where there is a need for textual repairs have been repaired and denoted within bractes “[ ]”. The arabic terms and verses (from The Holy Quran) have also been explained. The biography of the poets in section between pages 1-b and 40-a have been presented. The list of poets can been seen in the index of the thesis. The original text have been added to the end of the thesis.
Keywords: Türk Dili