İş zanaatkârlığı ile bireysel performans çıktıları arasındaki ilişkide çalışanların dışsal prestij ve kurum destek algılarının rolü - Yavuz, Meltem (My University, 2018)
Kişinin işiyle ilgili görev ve ilişkilerine uygulamak üzere yapmış olduğu fiziksel ve bilişsel değişiklikleri ifade eden iş zanaatkârlığı (job crafting) kavramının anlaşılması, bireysel ve örgütsel performans açısından önem arz etmektedir. Bilebildiğimiz kadarıyla iş zanaatkârlığı kavramıyla ilgili ilk Türkçe eser niteliğindeki bu araştırmada kavramın tanıtılması ve İş Zanaatkârlığı Ölçeği’nin geliştirilmesi hedeflenmiştir. Bireysel düzeyde elde edilen veriler SPSS 21 ve LISREL 8.8 programları kullanılarak değerlendirilmiştir. İş Zanaatkârlığı Ölçeği’ne kapsam geçerliliği, test-tekrar-test analizi, madde analizi, iç tutarlılık analizi, keşfedici ve doğrulayıcı faktör analizleri uygulanmasının ardından ölçek geliştirme sürece tamamlanmıştır. Ölçeğin geçerli ve güvenilir bir ölçüm aracı olarak kullanılabileceği düşünülmektedir. Bu araştırmada ayrıca, iş zanaatkârlığının, bireysel performans çıktılarından örgütsel vatandaşlık davranışı, kurumda kalma niyeti ve görev performansı üzerindeki etkisi ve bu ilişkiler üzerinde çalışanların dışsal prestij ve kurum destek algılarının rolü sorgulanmıştır. Hiyerarşik regresyon analizi sonuçlarına göre iş zanaatkârlığının örgütsel vatandaşlık davranışını pozitif olarak etkilediği ve bu ilişkide hem dışsal prestij algısının hem de kurum destek algısının düzenleyici rolü olduğu saptanmıştır. Dahası, iş zanaatkârlığının kurumda kalma niyeti üzerinde negatif etkisi bulunduğu ve bu ilişkide hem dışsal prestij algısının hem de kurum destek algısının düzenleyici rolü olduğu ortaya çıkmıştır. Son olarak, iş zanaatkârlığının görev performansını pozitif olarak etkilediği, bu iki değişken arasında dışsal prestij algısının düzenleyici rolü bulunduğu, kurum destek algısının ise düzenleyici rolü bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

Job crafting is the physical and cognitive changes that individuals make in relation to their tasks or works. A thorough understanding of the job crafting concept can particularly be helpful to the efforts of researchers on the way of developing individual as well as organizational performance outcomes. This study aims to introduce job crafting concept and to develop Turkish Job Crafting Scale. Data were analysed through SPSS 21 ve LISREL 8.8 programs. Following the content validity, test-retest reliability, item analysis, internal consistency reliability, exploratory and confirmatory factor analyses analyses, the Job Crafting Scale development process is completed. The scale can be use a valid and reliable measurement instrument. In study it is also investigated the effects of job crafting on organizational citizenship behavior, intention to stay and task performance as individual performance outcomes, along with the roles of perceived external prestige and perceived organizational support in this relationship. According to the first finding of the hierarchial regression analysis, there was found a positive effect of job crafting on organizational citizenship and both perceived external prestige and organizational support had moderation role in the relationship between job crafting on organizational citizenship behavior. The second finding suggest that there was found a negative effect of job crafting on intention to stay and both perceived external prestige and organizational support had moderation role in the relationship between job crafting on intention to stay. Further results showed that there was found a positive effect of job crafting on task performance and perceived external prestige had moderation role while perceived organizational support had no moderation role in the relationship between job crafting on organizational citizenship behavior.
Keywords: Değerleme; İş Zanaatkârlığı; İş Zanaatkârlığı Ölçeği; İşletme; Job Crafting; Job Crafting Scale; Organizational Behavior; Ölçek Geliştirme; Örgütsel Davranış Business Administration; Performans; Personel; Scale Development; Yönetim