Sivil hava taşımacılığı sektöründe Michael Porter’in rekabet stratejisi faktörlerinin analizi: atlasjet ve pegasus havayolları kıyaslaması - Dikyol, Sema (My University, 2007)
Sivil Hava Tasımacılıgı Sektöründe Michael Porter’ ın Rekabet Stratejisi Faktörlerinin Analizi: Atlasjet ve Pegasus Havayolları Kıyaslaması / Sema Dikyol 1980’ li yılların baslarına kadar iç hat havayolu tasımacılıgı pazarı dünya genelinde çesitli nedenlerle sıkı biçimde kontrol altına alınmıs; sektörü sıkı biçimde kontrol eden düzenlemelerin sektörün gelisimine engel oldugu, bilet fiyatlarını yükseltirken, etkinligi ve verimliligi azalttıgı, yolcu beklentilerinin tam anlamıyla karsılanamadıgı ve en önemlisi rekabeti önledigi düsüncesi ile ilk olarak ABD, 1978 yılında çıkardıgı Havayolu Deregülasyon Yasası ile iç hatlarını serbestlestirmis ve bu hareket küresel bir boyut kazanarak tüm dünyayı etkisi altına almıstır. Ülkemizde de 1983 yılında çıkarılan 2920 sayılı Türk Sivil Havacılık Kanunu ile özel sektörün sivil havacılık faaliyetlerine katılması saglanmıs ancak, iç hat havayolu tasımacılıgı yeterince gelistirilememistir. 2003 yılında ise Ulastırma Bakanlıgınca yapılan yeniden düzenlemeyle, iç hatlardaki havayolu tasımacılıgını gelistirmek amacıyla özel havayolu isletmelerinin pazara girmelerinin önündeki tüm sınırlamalar kaldırılmıs, dünyada % 5 olarak gerçeklesen sektörel büyüme hızı ülkemizde % 30’ a çıkmıs ve büyüme sonucu olusan rekabet ortamı, sektördeki isletmelerin hizmetlerine yansımıstır. Bu çalısmada, Türk sivil havayolu tasımacılıgı sektöründe son yıllarda olusan rekabet ortamında Atlasjet ve Pegasus Havayolları’ nın izlemis oldukları stratejiler, Michael Porter’ ın Rekabet Stratejisi faktörlerine göre analiz edilmeye çalısılmıstır.

The Analysis of Michael Porter’ s Competitive Strategy Factor’ s in Civil Aviation Sector: Comparison of Atlasjet and Pegasus Airlines / Sema Dikyol Until the beginning of the 1980’ s, domestic air transportation market had been strictly controlled worldwide due to various reasons; by being aware of the fact that regulations which strictly control the sector prevents the development of the sector, that whereas such regulations increases ticket prices, it decreases effectiveness and efficiency that the expectations of the customers were not completely satisfied and being the most important issue, that it prevents competition, firstly USA liberalized its airlines pursuant to the Airline Deregulation Law that entered into force in the year 1978, and this act gained a global dimension and became effective throughout the world. In our country, though Turkish Civil Aviation Law numbered 2920 that became effective in the year 1983, private sector became eligible to participate in the aviation activities. However, domestic airline transportation could not be developed in a sufficient manner. In the year 2003, with the rearrangement conducted by Ministry of Transportation, with the purpose of developing domestic airline transportation, all the barriers that private airline companies encountered when entering into the market were abolished; sectoral growth rate that was 5% in the world increased to 30% in our country, and competitive environment that occurred due to the growth reflected in the services of the companies within the sector. In this study, the strategies followed by Atlasjet and Pegasus Airlines within the competitive environment that emerged within last years were attempted to be analyzed according to Competition Strategy Factor’ s of Michael Porter.
Keywords: Havayolu Taşımacılığı; Rekabet_Taşımacılık; Taşımacılık_Havayolu