Necati Tosuner'in eserlerinde eğitici unsurların tespiti ve değerlendirilmesi - Kanbur, Hümeyra (My University, 2022)
Çocuklar, bizim en değerli varlıklarımızdır. Yarının en güzel şekilde inşa edilmesinde, geleceğin sağlam temellerinin atılmasında çocuklarımıza vereceğimiz değerlerin önemi yadsınamaz. Çünkü çocuklar nasıl büyütülürse, nasıl yetiştirilirse o eğitim doğrultusunda yaşamları şekillenecektir. Çocuklar ilk dönemlerde gerek maddi gerekse manevi anlamda dışarıya dönük, şekil almaya müsait, etkilenmeye- etkileşime açık, yönlenmeye- yönlendirilmeye elverişli, olumlu veya olumsuz muhakeme yapmaksızın verileni alan bir yapıdadırlar. Ancak çocuk fiziksel, bilişsel vb. yönlerden geliştikçe salt kabullenme yerine seçicilik, ayırma, eleme, sorgulama, fikir yürütme almaya başlayacaktır. İşte bu noktada devreye çocuğun “eğitsel” olarak yani duygu, düşünce, estetik, karakter, ahlakî, fikrî yönlerden gelişmesine katkıda bulunabilecek en önemli kaynaklar olarak edebî metinler girer. Bu anlamda, tezimizin de başat ögesini oluşturan öykü ve romanlar, çocuğun hayallerinin gelişmesinde, gelecek- iş- yaşam alanlarında kendilerine göre kararlar almasında, toplum bilinci kazanmasında, millî ve manevî kültür ögelerini benimsemesinde, karakter oluşumu ve gelişimine katkı sağlamasında önemli bir görev üstlenirler. Buradan hareketle tez çalışmamız, çağdaş Türk edebiyatının önemli yazarlarından biri olan Necati Tosuner’in öykü ve romanlarında hangi eğitici unsurların bulunduğunu ve bunların nasıl aktarıldığını tespit etmek amacını taşır. Tezimizde öncelikle çocuk ve gençlik edebiyatının tanımı yapılmış, niteliği belirtilmiş, önemi üzerinde durulmuştur. Ardından da edebiyat ve eğitim ilişkisi incelenmiştir. Çalışmamızın omurgasını ise Necati Tosuner’in öykü ve romanlarında eğitici unsurların tespiti ve değerlendirilmesi oluşturmaktadır. Çalışmamızda nitel araştırma yöntemlerinden kaynak tarama metodu kullanılarak kitap incelemesi yapılmıştır. Yazarın hayatı ve edebî kişiliği hakkında bilgi toplanmış, ilgili öykü ve romanları temin edilmiş, söz konusu eserler okunarak özetlenmiş ve eğitici unsurlar tespit edilmiştir. Veriler, betimsel analiz tekniğiyle çözümlenmiştir. Çalışmanın örneklem grubunu yazarın 9 öykü kitabı ve 9 romanı oluşturmaktadır. Tosuner’in öykü ve romanlarında çocuğa, gence doğrudan mesaj vermek ya da onu sıkı bir terbiyeden geçirmek gibi bir durumun olmadığı gözlenmiştir. Bu da eğitsel iletilerin aktarımı konusunda okuyanda bir baskı unsuru oluşturmadığı için eserlerin zevkle okunmasını sağlar. Çünkü böyle olmazsa, konu edilen eserler “kuru bilgi” yığınından başka bir anlam ifade etmeyecektir. Bu bakımdan Tosuner’in eserlerinin öğrenciler tarafından rahatlıkla okunabileceği, konuyla ilgili araştırmalarda referans alınabileceği ve ilgili araştırmalara kaynaklık yapabileceği düşüncesine varılmıştır.

Children are our most valuable assets. The importance of the values we will give to our children is undeniable in building the best of tomorrow and laying the solid foundations of the future. Because how children are raised, how they are brought up, their lives will be shaped in line with that education. In the first periods, children are in a structure that is outward-looking both materially and spiritually, available to take shape, open to influence-interaction, suitable for orientation-direction, and takes what is given without making positive or negative judgments. But child physical, cognitive etc. As it develops in all aspects, it will begin to receive selection, separation, elimination, questioning, and reasoning instead of mere acceptance. At this point, literary texts come into play as the most important sources that can contribute to the educational development of the child, that is, in terms of emotion, thought, aesthetics, character, moral and intellectual aspects. In this sense, the stories and novels that constitute the dominant element of our thesis play an important role in the development of the child's dreams, making decisions according to themselves in the future-work-life areas, gaining social awareness, adopting national and spiritual cultural elements, and contributing to the formation and development of character. From this point of view, our thesis study aims to determine what educational elements are in the stories and novels of Necati Tosuner, one of the important writers of contemporary Turkish literature, and how they are conveyed. In our thesis, first of all, the definition of children's and youth literature has been made, its quality has been specified, and its importance has been emphasized. Then, the relationship between literature and education was examined. The backbone of our study is the determination and evaluation of educational elements in Necati Tosuner's stories and novels. In our study, a book review was made by using the literature review method, one of the qualitative research methods. Information about the life and literary personality of the author was collected, his stories and novels were obtained, the works in question were read and summarized and educational elements were determined. The data were analyzed by descriptive analysis technique. The sample group of the study consists of 9 story books and 9 novels of the author. It has been observed that in Tosuner's stories and novels, there is no such thing as giving a direct message to the child or young person or giving them a strict discipline. This ensures that the works are read with pleasure since it does not create an element of pressure on the transfer of educational messages. Because if this is not the case, the works in question will not mean anything other than the dry information pile. In this respect, it is thought that Tosuner's works can be easily read by students, can be taken as reference in researches on the subject and can be a source for related researches.
Determining and commenting the educational elements in Necati Tosuner’s literary works
Keywords: educational element; Eğitici unsur; History and criticism; Necati Tosuner; Necati Tosuner’s; novel; Öğrenim ve öğretim; öykü; roman; story; Study and teaching; Tarih ve eleştiri; Turkish literature; Türk edebiyatı