8. sınıf T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Dersi’nde geçen tarihsel kavramların öğretiminin tarihsel düşünme becerilerine etkisi - Onurer, Cem (My University, 2020)
ÖZETKavramlar öğrencilerin sosyal ve fiziki çevresini anlamlandırmak için kullandığı zihinsel tasarımlardır. İnsanlar dünyayı anlamlandırırken kavramların gücünden faydalanır. Kavram öğrenme bir yanıyla dilsel bir yanıyla düşünsel bir süreç barındırır. Soyut kavramların öğrenilmesi özel bir çaba gerektirmektedir. Bununlar birlikte bilimsel kavramlar bireylerin gündelik yaşamlarında öğrenebilecekleri kavramlar değildir. Özellikle toplumun; kültüründe, dilinde, yaşam biçiminde gerçekleşen değişimler bazı kavramların insan yaşamından kopmasına neden olmaktadır. Ancak tarih konusu gereği içinde geçmişi barındırmaktadır. Bu nedenle kavramlar insanların yaşamından çıksa bile tarihsel kavramlar olarak tarihin içerisinde yer edinmektedir. Bununla birlikte tarih derslerinin amaçları artık tarihsel düşünme becerileri çerçevesinde oluşturulmaktadır. Tarihsel düşünme becerilerinin geliştirilmesi için geçmişin dilinden ve kavramlarından faydalanmak gerekmektedir.Bu nedenle ‘‘8. Sınıf T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinde geçen tarihsel kavramların öğretiminin tarihsel düşünme becerilerine etkisi’’ incelenmiştir. Bu çalışma yirmi kişiden oluşan 8. sınıf öğrenci grubuyla gerçekleştirilmiştir ve araştırma şu sorulara cevap aramıştır. •T.C. Atatürkçülük ve İnkılap tarihi dersinde geçen tarihsel kavramları, öğrencilerin bilme seviyesi nedir?•Uygulanan kavram öğretim tekniklerinin (kavram ağı, kavram bulmacası, kavram karikatürü, öykü oluşturma, şiir yazma, zaman şeridi, zamanda yolculuk yapan haberci, sözlük oluşturma) tarihsel kavram öğrenimine etkisi nedir?•Tarihsel Kavramların öğretimi ile tarihsel düşünme becerilerinin geliştirilmesi arasında nasıl bir ilişki vardır? •Öğrencilerin uygulamadan sonra kavram öğretim yöntemlerine yönelik görüşleri nelerdir? Bu araştırma da nitel araştırma yöntemlerinden eylem araştırmasından faydalanılmıştır. Çalışma sırasında öğrencilerle yapılan etkinlikler ve dağıtılan çalışma kağıtları çerçevesinde veriler elde edilmiştir. Elde edilen veriler betimsel analiz ve içerik analizi yöntemleriyle analiz edilmiştir. Kavram öğretimi ile tarihsel düşünme becerileri arasında yakın bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.Tarihsel Düşünme Becerileri, Kavram Öğretimi, Etkinlikler. ABSTRACTConcepts are cognitive designs which students employ so as to interpret their social circles and their physical environments. Humans utilize the power of concepts while explaining the meaning of the world. Concept learning includes two kinds of processes which are linguistic and intellectual. Learning abstract concepts requires special effort. In addition to that, scientific concepts are not the ones individuals could learn in daily life. Cultural, linguistic changes in society and changes in lifestyle result in that some concepts disappear in human life. Owing to its subject, history involves past. Therefore, they take a place in history as historical concepts even if concepts come out of people’s lives. Furthermore, the aims of History courses are now constructed in the frame historical thinking skills. Improving historical thinking skills require to benefit from the language and the concepts in the past.For this reason, the effect of teaching the historical concepts in the course of 8th grade Turkish Republic Revolution and Kemalism on historical thinking skills was examined in this study. The participants of the study are 20 students in the 8th grade. The research questions are as follows:

Historical thinking skills, Concept teaching, Activities
Keywords: Activities; Concept teaching; Education; Eğitim; Etkinlikler Historical thinking skills; Kavram Öğretimi; Öğrenim ve öğretim; Study and teaching; Tarihsel Düşünme Becerileri; Turkish; Türkçe