Investıgatıon of sulfate-modıfıed levan polysaccharıdes and theır bıoactıvıty - Akçay, Ayça (My University, 2014)
SÜLFATLANMIŞ LEVAN POLİSAKKARİTLERİNİN VE BİYOAKTİVİTELERİNİN İNCELENMESİ İstenmeyen kan pıhtıları kan akımını sınırlayabilir ya da engelleyebilir. Bu durum vücudun organlarına zarar verebilir ve ölüme bile neden olabilir. Doğal veya modifiye yolla elde edilen sülfatlanmış polisakkaritler, antikoagülan (pıhtı önleyici) etkinlik gösteren biyoaktif maddelerdir. Heparin, hayvansal kaynaklı ve kendiliğinden sülfatlı bir polisakkarit olup en çok kullanılan antikoagülandır. Heparin elde etmenin zorlukları, heparinin yapısal heterojenitesi ve kullanımında yol açtığı ciddi sağlık sorunları nedeniyle heparin benzeri yeni antikoagülan maddelerin geliştirilmesine yönelik kapsamlı araştırmalar yapılmaktadır. Levan, fruktoz monomerlerinden oluşan fruktan tipi bir doğrusal polimerdir. Suda çözünebilir, güçlü yapışkan ve film oluşturabilir bir ekzopolisakkarit (EPS) olması sebebiyle işlevsel bir biyopolimer olarak medikal ve kimyasal endüstrilerinde gittikçe yükselen bir popülariteye sahiptir. Heparin benzeri alternatiflere olan ihtiyacın yanında levan bazlı biyomateryallerin potansiyel biyomedikal uygulamaları da göz önüne alınarak başlatılmış olan çalışmalarda, levan türevlerinin antikoagülan madde olarak kullanım potansiyelinin aydınlatılması hedeflenmiştir. Bu amaçla halofilik Halomonas smyrnensis AAD6T bakterisi tarafından üretilen levan polimeri, yapısına sülfat grupları katılacak şekilde kimyasal olarak değiştirilmiştir. Daha sonra, sentezlenen levan sülfat polimerlerinin antikoagülasyon aktivitelerinin hangi mekanizma üzerinden gerçekleştiğini açıklamak üzere çeşitli koagülasyon testleri (PT, APTT, TT ve Heptest) gerçekleştirilmiştir. Sonuçlar, sülfatlanmış levanın, kan pıhtılaşma mekanizması üzerinde, hem dozaj hem de izlediği yol bakımından heparin benzeri bir antikoagülan etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Eylülr, 2014 Ayça AKÇAY

INVESTIGATION OF SULFATE-MODIFIED LEVAN POLYSACCHARIDES AND THEIR BIOACTIVITY Undesiredblood clots can limit or block blood supply. This situation can harm organs of the body and even cause death. Natural or modified sulfated polysaccharides are bioactive substances which exhibit anticoagulant (clot inhibitor) activity. Heparin, which is an animal sourced and naturally sulfated polysaccharide, is the most frequently used anticoagulant. Due to the difficulties in obtaining heparin, its structural heterogeneity as well as serious health problems associated with its use, considerable research has been directed towards the development of new anticoagulant agents that could mimic heparin. Levan is a linear, fructan-type homopolymer of fructose residues. It is a water soluble, strongly adhesive and film forming exopolysaccharide (EPS), which is gaining escalating popularity as a functional biopolymer with diverse applications in medical and chemical industries. Considering the potential biomedical applications of levan-based biomaterials as well as the urgent need for heparin-mimetic alternatives, studies were initiated to elucidate the potential use of levan derivatives as anticoagulation agents in various applications. For this, levan polysaccharide produced by halophilic Halomonas smyrnensis AAD6T bacteria were chemically modified to integrate sulfate groups to its structure. Then, the synthesized sulfated levan polymers were subjected to several blood coagulation tests (PT, APTT, TT, and Heptest) in order to understand the mechanism associated with the observed anticoagulation activity. Results have shown that sulfated levans had similar anticoagulant effect to heparin on blood clotting mechanism in terms of both dosage and inhibition pathway. September, 2014 Ayça AKÇAY
Keywords: Biyoaktif Maddeler; Biyomühendislik; Endüstriyel Biyoteknoloji; Sistem Biyolojisi; Sülfamidler