Akut Lenfoblasti̇k Lösemi̇li̇ Çocukta Nötropeni̇ k Dönemde Rektal Lavman Uygulaması Sonucu Geli̇şen Ağır Nekroti̇ zan Peri̇anal Selüli̇ - (:unkn) unknown (My University, 2014)
Hematolojik malignite nedeniyle kemoterapi alan hastalarda, özellikle nötropenik olduğu dönemlerde rektal uygulamalar ciddi komplikasyonlara yol açabileceği için önerilmemektedir. Uygulama sırasında anüs veya rektum mukozasında oluşabilecek minimal hasar hızlı bir şekilde selülit, abse veya ﬁ stül gelişimine zemin hazırlayabilmektedir. Olgumuz 7 yaşında erkek hasta olup yeni akut lenfoblastik lösemi tanısı konulmuştur. İndüksiyon tedavisi sırasında taburcu edilen hastaya iki gündür olan kabızlık nedeniyle evde rektal lavman uygulanması sonrasında tedavisinde geniş cerrahi debridman, kolostomi açılması ve otolog deri grafti uygulanması gerektirecek ağır nekrotizan perianal selülit gelişti. Olgu konunun önemini bir kez daha vurgulamak için sunulmuştur.

Rectal applications are not recommended in patients who receive chemotherapy for malignant hematological diseases as they can cause serious complications, especially during neutropenic periods. Minimal mucosal damage during a rectal application can lead to cellulitis, abscess formation and ﬁ stulization. Our case is a 7-year-old boy who had been newly diagnosed with acute lymphoblastic leukemia. While he was undergoing induction therapy, rectal enema was administered at home because of two days of constipation after discharge from the hospital. The patient developed severe necrotizing perianal cellulitis and needed wide debridement, colostomy opening and autologous skin engraftment for treatment. We decided to present our case to once again emphasize the importance of this topic.
Severe Necrotizing Perianal Cellulitis in a Child with Acute Lymphoblastic Leukemia that Developed After Rectal Enema Use
Keywords: Hematoloji; Pediatri