Çalışanların yöneticilerinin liderlik tarzı algılamaları ile tükenmişlik arasındaki ilişki üzerine bir araştırma - Karasu, Selen (My University, 2009)
ÇALIŞANLARIN YÖNETİCİLERİNİN LİDERLİK TARZI ALGILAMALARI İLE TÜKENMİŞLİKLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Bu çalışmada, dönüşümcü ve etkileşimsel liderlik ayrımının çalışanlar açısından algılanması ve çalışanların tükenmişlik düzeyi ile olan ilişkisini belirlemek amacıyla tanımlayıcı bir araştırma yapılmıştır. Betimsel bir nitelik arz eden bu çalışmada, tükenmişlik boyutları arasında sosyo-demografik değişkenlere göre anlamlı bir farklılaşma olup olmadığı ve liderlik tarzları ile tükenmişlik düzeyi arasındaki ilişki ortaya konulmaya çalışılmıştır. Araştırmanın evrenini, perakende mağazacılık sektörünün önde gelen A firmasında çalışan 4420 satış danışmanı; örneklemini ise, araştırmaya gönüllü olarak katılan 1141 satış danışmanı oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama yöntemi olarak, çalışanların tükenmişlik düzeylerini ve nedenlerini ortaya çıkarmak için “Kopenhag Tükenmişlik Envanteri”, yöneticilerin etkileşimci ve dönüşümcü liderlik tarzlarını ortaya çıkarmak için “Çok Faktörlü Liderlik Ölçeği” olmak üzere iki farklı ölçek ve son olarak da sosyo-demografik özelliklerin tespit edilmesi için araştırmacı tarafından hazırlanan “Kişisel Bilgi Formu” kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarından elde edilen bulgularla gerçekleştirilen korelasyon analizleri sonucunda, satış danışmanlarının liderlik tarzı algılamaları ile tükenmişlik düzeyleri arasında çalışmanın hipotezini destekleyici şekilde negatif yönlü bir ilişki bulunmuştur.

A STUDY ON THE CORRELATION BETWEEN THE PERCEPTIONS OF EMPLOYEES ABOUT THE LEADERSHIP STYLES OF THEIR MANAGERS AND THE LEVEL OF THEIR EXHAUSTION This study mainly aims to analyze the perceptions of the employees about the division between transformational and transactional leadership styles and its relationship with the level of the employees’ exhaustion. In this descriptive study, the cases if there was significant difference between the factors of exhaustion according to socio-demographic variables; and if there was a relationship between leadership styles and level of exhaustion are examined. The research is mainly based upon quantitative data. The research sample was composed of 1141 sales consultants chosen from the whole population of 4420 sales consultants working in the Company A, which is one of the leading companies of retail store industry. The questionnaire was mainly consisting of 3 parts. The first part included ‘The Copenhagen Burnout Inventory’ for pointing out the levels and causes of the exhaustions of employees. The second part based upon ‘The Multi-factor Leadership Scale’ in order to evaluate the transactional and transformational leadership styles of the managers. The last part was consisting of a ‘Personal Information Form’ which was developed by the researcher for reaching the socio-demographic qualifications of the participants. Consequently, as supporting the hypothesis of the study, a negative-sided correlation has found between the level of exhaustion and leadership perceptions of the sales consultants, according to the correlation analysis, which was made through the evaluation of the research findings.
Keywords: İnsan Kaynakları Yönetimi; Liderlik; Tükenmişlik