İkinci Dünya Savaşı yıllarında Türk basınına göre Amerika Birleşik Devletleri - Çıkar, Ezgi (My University, 2019)
Birinci Dünya Savaş'ından sonra Almanya, İtalya ve İspanya gibi devletlerde diktatör rejimler ön plana çıktı. Bu devletler Japonya'yı da kendi Mihver bloklarına alarak İkinci Dünya Savaşı'nı başlattılar. ABD ise politik açıdan Monroe Doktrin' ini benimseyerek savaştan uzak durmaya çalışmış olsa da bu izole politikası uzun ömürlü olmadı. Diktatör yönetimlere karşı sert bir tavır sergileyen ABD, Japonya'nın, Mançurya işgalini kendine tehdit görerek Japonya'yı baskı altında tuttu. Japonya, bu duruma karşılık 7 Aralık 1941 tarihinde Pearl Harbor Baskınıyla, ABD'nin Hawaii adalarını bombaladı. Bu baskın, ABD'nin tarafsızlığını bozarak, Müttefiklerin yanında savaşa girmesine neden oldu.Çıkardığı Yardım Kanunları başta olmak üzere her anlamda Müttefiklere destek olan ABD, İkinci Dünya Savaşı'ndaki en önemli devletlerden biri oldu. Hem diplomatik anlamda katıldığı konferanslarda hem de savaştığı cephelerde Almanya ve Japonya'nın yenilmesi için sonuna kadar mücadele etti. Neticede Müttefik bloku başarılı oldu. 7 Mayıs 1945 Almanya'nın teslimi akabinde Japonya'nın direnişi karşısında ABD, Nagazaki ve Hiroşima'ya iki adet atom bombası atarak savaşı tamamen bitirdi. Bu çalışmada özellikle 7 Aralık 1941'de ABD'nin savaşa giriş sürecini, izlediği siyasi politikaları, katıldığı konferanslar ve savaş cephelerindeki gelişimleri, Cumhuriyet Gazetesi başta olmak üzere diğer gazetelerden yararlanarak olayların, Türk basınında nasıl tesir ettiği üzerinden çalışılması amaçlanmıştır. Bu hedef doğrultusunda gazetelerden yararlanmakla birlikte arşiv belgeleri, meclis tutanakları, ilgili kitaplar, tezler ve makalelerden yararlanılmıştır.

After the First World War, dictatorial regimes came to the fore in the states like Germany, Italy and Spain. These states took Japan into their own Axis blocks. They started the world war II. Although the US politically tried to avoid the war by adopting the Monroe Doctrine, this isolated policy did not last long. The United States, which displayed a harsh attitude towards the dictatorship, seized Japan's Manchurian occupation as a threat to itself and suppressed Japan. In response, Japan bombed the Hawaiian islands of the United States with the Pearl Harbor raid. This raid broke the neutrality of the United States and caused it to joined the war with the Allies.Supporting the Allies in every sense, especially the Aid Laws in the United States, became one of the most important states in World War II. He fought to the end of the defeat of Germany and Japan both at diplomatic conferences and at the fronts he fought. As a result, the Allies block succeeded. Following the surrender of Germany, the United States ended the war by throwing two atomic bombs against to Nagasaki and Hiroshima in the face of Japan's resistance on 7th May, 1945. In this study, it is aimed to study how the events influenced the Turkish press by taking advantage of the other newspapers, especially Cumhuriyet Newspaper, and the developments of the war fronts, the political policies followed by the USA, the conferences in which it participated, especially on 7th December 1941. In line with this objective, although the newspapers were used, archive documents, parliamentary minutes, related books, theses and articles were utilized.
Keywords: Amerika Birleşik Devletleri; Basın; Cumhuriyet Gazetesi II. World War II; Cumhuriyet Newspaper; Dünya Savaşı, 1939-1945; History; II. Dünya Savaşı; Press; Tarih; Turkey; Türkiye; United States of America; World War, 1939-1945