Lumbar diskopatili hastalarda denge egzersizlerinin postüral kontrol ve yaşam kalitesine etkisi - Karpuz, Şahin (My University, 2019)
Amaç: Bu çalışma lumbar diskopati tedavisinde denge egzersizlerinin postüral kontrol ve yaşam kalitesi üzerine etkisinin değerlendirilmesi amacıyla planlandı.Gereç ve Yöntem: 81 hasta deney ve kontrol grubu olarak iki gruba ayrıldı. Tüm hastalara 30 seans terapötik ultrason, Transkutanöz Elektriksel Sinir Stimülasyonu, hotpack ve terapötik egzersizler uygulandı. Bunlara ek olarak deney grubuna klasik denge egzersizleri uygulandı. Hastalar tedavi öncesi ve sonrası ağrı (Vizüel Analog Skala), yeti yitimi (Oswestry Özür İndeksi), yaşam kalitesi (Kısa Form-36) ve postüral kontrol (Libra) yönünden aynı fizyoterapist tarafından değerlendirildi. Çalışma verilerinin analizinde SPSS Version 22.0 istatistik kullanıldı.Bulgular: Tedavi sonrası her iki grupta da ağrı, yeti yitimi ve postüral kontrol üzerine anlamlı gelişmeler görüldü. Gruplar arasında değerlendirme parametrelerinde meydana gelen değişim ortalamaları karşılaştırıldığında deney grubu ile kontrol grubu arasında fiziksel rol dışında tüm parametrelerde benzer değişim olduğu belirlendi (p ≥0,05). Fiziksel role ilişkin kontrol grubu için anlamlı bir fark bulundu (p=0,04).Sonuçlar: Çalışma sonuçları yaygın olarak kullanılan fizyoterapi modalitelerinin lumbar diskopatili hastalarda ağrı, yeti yitimi, yaşam kalitesi ve postüral kontrol üzerine anlamlı etkilerinin olduğunu, klasik denge egzersizleri ile birlikte uygulandığında tedavinin etkinliğinin artmadığını göstermektedir.

Aim of the Study: This study was planned to investigate the effect of balance exercises in treatment of lumbar discopathy on postural control and quality of life.Material and Methods: A total of 81 patients were divided into two groups as experimental and control group. All patients received therapeutic ultrasound, Transcutaneous Elektrical Nerve Stimulation, hotpack and therapeutic exercises for thirty sessions. Additionally, classic balance exercises were applied to the experimental group. Pain (Visual Analog Scale), disability (Oswestry Disability Index), quality of life (Short Form-36) and postural control (Libra) have been evaluated by same physiotherapist before and after the treatment program. SPSS Version 22.0 program was used for data analyses.Findings: After the treatment significant improvements were obtained in pain, disability and postural control parameters of the two groups. In the between group comparisons of the mean changes of assessment parameters, no significant differences were obtained between the experimental and control group except for the role physical scores (p ≥0,05). Regarding the role physical, there was a significant difference for the control group (p=0,04).Results: Results of this study demonstrated that physiotherapy modalities improved pain, disabiliy, quality of life and postural control in patients with lumbar discopathy and classic balance exercises did not increased the effectiveness of treatment.
Keywords: balance exercises; denge egzersizleri; fizyoterapi Lumbar discopathy; Lumbar diskopati; physiotherapy; postural control; postüral kontrol; quality of life; yaşam kalitesi