The relationship between the hedge funds and systematic risk : the global systematic crisis of 2008 and emerging economics - Göktaş, Rıfat (My University, 2010)
HEDGE FONLAR VE SİSTEMATİK RİSK ARASINDAKİ İLİŞKİ: 2008 KÜRESEL SİSTEMATİK KRİZİ VE GELİŞMEKTE OLAN EKONOMİLER Birçok finansal krizde ortaya çıkarılmasına rağmen özellikle daha sonra bir küresel finansal krize dönüşen 2007-2008 Amerika subprime mortgage krizinin olası sebepleri hakkındaki uzun tartışmaların ardından olası sebeplerden biri olan sistematik risk, dünya çapında finansal çevrelerin en önemli ilgi alanı haline gelmiştir. Burada sorulması gereken soru sistematik riskin bir finansal krize ve bu krizin dünya çapında yayılmasına nasıl sebep olduğu veya diğer bir bakış açısıyla finansal marketlerin hangi özelliklerinin ve araçlarının sistematik riske bu tarz sonuçlar yaratması için uygun bir ortam sağladığıdır. Finansal marketlerde kullanılan bazı finansal araçlar sistematik riski artırma olasılığına sahiptirler ve yaygın olarak kabul edildiği gibi, bu araçlardan en önemlilerinden biri hedge fonlardır. Finansal marketlerin ve yatırım endüstrisinin hatırı sayılır bir şekilde gelişmesiyle birlikte hedge fon endüstrisi de önemli bir ölçüde gelişim göstermiştir. Hedge fon endüstrisinin gelişimi, hedge fonların finansal sistem içindeki önemini artırmış ve bu fonların cazip bir yatırım aracı haline gelmesini sağlamıştır. Hedge fonlar yeni ve kendine özgü özelliklerinden dolayı alternatif yatırım araçları olarak bilinmektedirler. Bu özellikler yatırımcılar için birçok avantaj ve fırsat sağlamasına rağmen, uzun süredir tartışıldığı gibi bu özelliklerden bazılarının uygun olmayan kullanımı finansal sistemin zayıflığının artmasına, sistematik risk seviyesinin yükselmesine ve belki bir finansal krize bile neden olabilmektedir. Bu açıklamalardan da anlaşıldığı gibi hedge fonlar ve sistematik risk arasındaki ilişki ve bu ilişkinin finansal sistem üzerindeki etkileri, finansal sistemin sağlığı açısından üzerinde durulması gereken en önemli konulardan biri haline gelmiştir. Bu nedenden dolayı, bu tezde, hedge fonlarla sistematik risk arasındaki ilişkinin özellikleri ve bu ilişkinin finansal krizler üzerindeki etkileri ortaya konulmaya çalışılmıştır. Hedge Fonlar, Sistematik Risk, Finansal Krizler.

THE RELATIONSHIP BETWEEN THE HEDGE FUNDS AND SYSTEMATIC RISK: THE GLOBAL SYSTEMATIC CRISIS OF 2008 AND EMERGING ECONOMIES Although it has been evidenced from many past financial crises, particularly after long debates about possible causes of the 2007-2008 U.S. Subprime Crisis which then turned into global financial crisis, one of the possible causes – “Systematic Risk” – became the most important concern of financial environment all over the world. The appropriate question has to be asked here is that how systematic risk causes financial crisis and makes it spread all through the world or from the another point of view, which characteristics and instruments of financial markets provide a suitable environment for the concept of systematic risk to create such results. Some instruments being used in financial markets have possibility of increasing systematic risk, and as commonly accepted, the most important one of these instruments is hedge fund. Hedge Fund Industry has experienced significant development along with the considerably development of financial markets and investment industry. Development of hedge fund industry has increased its significance in financial system and it became a very attractive alternative investment instrument. Hedge Funds are known as alternative investment instruments because of the fact that they have some new and unique characteristics. Although these characteristics provide many advantages and opportunities for investors, it has been long argued that improper use of some of these characteristics can be resulted in increasing vulnerability of system, increasing systematic risk, even may be in a financial crisis. As can be understood from above explanation, because of the fact that the relationship between the hedge funds and systematic risk and effects of this relationship on financial system became one of the most important issues that has to be analyzed for the sake of the financial system, in this thesis, this relationship and its effects on financial crises have been tried to be analyzed. Key Words: Hedge Funds, Systematic Risk, Financial Crises.
Keywords: Ekonomi; Küresel Kriz; Muhasebe