Modern Mısır romanında ulusal kimlik inşası (1914-1945) - Emin, Asuman (My University, 2024)
Bu tez, modern dönemde ortaya çıkan ulus devletlerin, halklarını ortak bir tanımda bir araya getiren ulusal kimlik üzerinedir. Çalışmanın örneklemi olarak Osmanlı Devleti'nin önemli bir vilayeti olan Mısır seçilmiştir. Savaştan önce imparatorluk tebaası olan halklar, yeni dünya düzeninde kendilerini ötekinden ayıran ulusal niteliklerini keşfetme arayışına girmişlerdir. Bu bağlamda ulusun verili bir olgu değil bir inşa sürecinde oluştuğu temel alınarak, belirlenen dönem aralığında Mısırlı aydınların edebiyatın roman sahasında verdikleri eserler üzerinden, tahayyül ettikleri ulus kimliğinin niteliklerinin, söylem analizi ile ortaya çıkarılması hedeflenmiştir. Mısır'da inşa edilen ulusal kimlik tanımının yekpare olmadığı, zamanla kitlelerin talepleri doğrultusunda yenilenen dinamik bir yapısı olduğu ortaya çıkarılmıştır.

This thesis focuses on the national identity that unites the peoples of the nation-states that emerged in the modern era. Egypt, an important province of the Ottoman Empire, was chosen as the sample of the study. The people who were subjects of the empire before the war sought to discover the national qualities that distinguished them from the other in the new world order. In this context, based on the fact that the nation is not a given phenomenon but a process of construction, it is aimed to reveal the qualities of the nation identity imagined by the Egyptian intellectuals through the works they produced in the field of fiction in the specified period through discourse analysis. It has been revealed that the definition of national identity constructed in Egypt is not monolithic but has a dynamic structure that is renewed in line with the demands of the masses over time.
Keywords: Arabic literature; Arap edebiyatı; Egyptian fiction; Mısır romanı; Modern Egyptian Novel; Modern Mısır Romanı; Nation; National Identity; Ulus; Ulusal Kimlik Arab Literature