Global markalarda marka deneyimi ve marka imajının tüketici sadakatine etkisi: Zara örneği - Sekmen, Buket (My University, 2019)
Çalışmada global markalarda marka deneyimi ve marka imajının tüketici sadakatine olan etkisi incelenmiştir. Marka deneyimi, marka imajı ve marka sadakati için 3 farklı ölçek kullanılarak anket çalışması hazırlanmıştır. Anket, Zara’dan alışveriş yapan ve ulaşılabilir kişilere uygulanmıştır. Çalışma sonucunda elde edilen verilerin Spss programına girişinin yapılmasının ardından analizlerin sonuçları yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda, marka deneyimi ve marka imajının ayrı ayrı marka sadakati üzerinde etkisi olduğu sonucuna varılmıştır fakat marka imajı modele dâhil edildiğinde marka deneyiminin sadakat üzerinde etkisinin olmadığı, marka imajının ise sadakat üzerinde çok büyük bir etkiye sahip olduğu sonucuna varılmıştır. Araştırma sonuçlarının firmalara doğru strateji belirlemede yardımcı olması hedeflenmektedir.

Survey study is prepared using three different scales for the brand experience, brand image and brand loyalty. The survey has been applied to people who shop from Zara. After the data that are obtained from the survey have been entered into Spss program, the results of analyzes were interpreted. At the end of the study, it is concluded that brand experience and brand image have been found to have an effect on brand loyalty. However, when brand image was included in the model, it is concluded that brand experience has no effect on loyalty and brand image has a great effect on loyalty.
Keywords: brand experience; brand image; brand loyalty; Global Marka; Global Marketing; marka deneyimi; marka imajı; marka sadakati; Zarabrand; Zaramarkası