Profesyonel dansçılarda propriseptif egzersizlerin denge üzerine etkisi - Korkmaz, Mustafa (My University, 2007)
PROFESYONEL DANSÇILARDA PROPRİYOSEPTİF EGZERSİZLERİN DENGE ÜZERİNE ETKİSİ Propriyoseptif egzersizlerden olan denge tahtası egzersizlerinin profesyonel dansçılarda denge üzerine etkisinin araştırıldığı bu çalışmada 26,15±5,6 yaşlarında, 7 kız 13 erkek 20 profesyonel dansçının 10 hafta boyunca yaptıkları denge egzersizlerinin öncesinde ve sonrasında elde edilen denge parametreleri karşılaştırılmıştır. Dansçılar, denge egzersizi olarak, 10 hafta boyunca haftada 6 gün ısınma sonrasında 5’er dakikalık 3 set halinde gözler açık çift ayak denge tahtası üzerinde çalışmışlardır. Deneklerin denge testlerinde Biodex Stability System kullanılarak gözler açık dominant ayak, gözler açık nondominant ayak, gözler açık çift ayak, gözler kapalı çift ayak ölçümleri yapıldı. Biodex Stability System’de 0o-20o’lik değişime izin veren bir platform bulunmaktadır ve bu platform dengenin objektif olarak değerlendirilebilmesini sağlayan bir bilgisayar yazılımı ile bağlantılıdır (Biodex, Versiyon 3.1, Biodex, Inc.). Platformun hareketiyle oluşacak her 5o’lik eğimin bir alan olarak gösterildiği monitörde A alanı 0o-5o arasındaki eğimi, B alanı 6o-10o arasındaki eğimi, C alanı 11o-15o arasındaki eğimi, D alanı 16o-20o arasındaki eğimi ifade etmektedir. Buna göre dansçıların A, B, C ve D alanlarında kalma süreleri yüzde olarak ölçülmüş ve egzersiz öncesi ve sonrası değerler karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak 10 hafta, günde 15 dakika gözler açık çift ayak yapılan denge tahtası egzersizi sonrasında gözler açık çift ayak dengesinde ve gözler açık nondominant ayak dengesinde ileri derecede anlamlı gelişme görülmüştür (p<0,01). Gözler açık dominant ayak dengesinde gelişme görülmüş fakat istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır.

The Effects of Proprioceptive Exercises on Balance Control in Professional Dancers In this study; the balance parameters of 20 professional dancers (7 females and 13 males) mean age 26,15 ± 5,6 years, are compared before and after proprioceptive exercises on the balance board. The dancers practised standing on both legs on the balance board with eyes open 5 minutes x 3 sets after a warming-up session 6 times a week for 10 weeks. Standing on the dominant leg and on the nondominant leg with eyes open, standing on both legs with eyes open and closed tests were done in the Biodex Stability System which has a platform allowing 0o-20o of range of motion change and a software that can identify the changes (Biodex Version 3.1 Biodex. Inc.). When the each 5o changing is shown by one zone, the zone A commemorates fore slope of 0o-5o, the zone B commemorates for the slope 6o-10o, the zone C commemorates for slope of 11o-15o and the zone D commemorates for the slope of 16o-20o. Dancers standing durations in the zones are evaluated and compared with the exercise parameters. Conclusion: Standing on both legs with eyes open balance board test significantly increased the balance stability on both legs with eyes open and on nondominant leg with eyes open (p< 0,01). Also there was improvement in the standing on dominant leg with eyes open after the second tests, but these results were not statistically significant.
Keywords: Beden Eğitimi ve Spor; Egzersiz_Fizyolojik Yönleri; Spor