Wlfred Cantwell Smıth ve John Hıck’de dini çoğulculuk - Özkan, Mehmet Şükrü (My University, 2014)
WILFRED CANTWELL SMITH VE JOHN HICK’DE DİNİ ÇOĞULCULUK Dini çoğulculuk, dini çeşitlilik vakıası karşısında öne sürülen çözüm önerilerinden biridir. Dışlayıcılık ve kapsayıcılığa reaksiyon olarak ortaya çıkan bu tutumda, bütün dinlerin hakikati eşit şekilde barındırdığı ve kurtuluş açısından aynı imkâna sahip olduğu kabul edilmektedir. Wilfred Cantwell Smith (1916-2000) ve John Hick (1922-2012) dini çoğulculuğun sistemleştiricileri ve en önemli temsilcileridir. Smith, din kavramı eleştirisinden yola çıkarak, dini çoğulculuk hipotezini iman ve birikimsel gelenek ayrımına dayandırmış, Hick ise ciddi felsefi değerlendirmeler içeren epistemolojik temeller üzerine hipotezini inşa etmiştir. İki düşünürün dini çoğulcu hipotezlerinin mukayeseli şekilde ele alındığı bu çalışmada, bu hipotezlerin başarılı ve tutarlı olup olmadıkları tartışılmıştır. Böylece hem iki hipotezin mevcut kavramsallaştırma içerisindeki konumu hem de dini çoğulculuğun mevzii hakkında değerlendirmelere ulaşılmak istenmiştir. Bu vesileyle Smith ve Hick’in hipotezleri arasındaki süreklilik ve farklılıklar belirtilmiş, her iki hipoteze yöneltilen eleştiriler ele alınmıştır. ulculuk, Hakikat, Kurtuluş, Wilfred Cantwell Smith, John Hick.

ARGUİNG FOR RELİGİOUS PLURALİSM: THE CASES OF WILFRED CANTWELL SMITH AND JOHN HICK Religious pluralism is one of the proposed solutions in the face of religious diversity. This attitude which is emerged as a reaction to exclusivism and inclusivism, is acknowledged that the truth of all religions is equal in terms of hosting and salvation is also considered to have same scarcely any. Wilfred Cantwell Smith (d. 2000) and John Hick (d. 2012) are the most important representatives of religious pluralism and who systematised it. Smith based his criticism on the concept of religion, then relied his religious pluralism on the distinction of faith and cumulative tradition, while Hick has been built his criticism on the epistemological foundations which is contain the serious philosophical evaluations. In this study that pluralistic religious hypotheses of two thinker is discussed whether given hypothesis are consistent and successful. So that intended to reach to evaluations within two hypotheses about their position in the current conceptualization as well as the position of religious pluralism. On this occasion the continuity and differences between Smith and Hick's hypothesis is indicated, and the criticisms which addressed to both hypotheses are discussed. Religious Diversity, Religious Pluralism, Truth, Salvation, Wilfred Cantwell Smith, John Hick.
Keywords: Din; Dini Çeşitlilik; Dini Çoğulculuk; Felsefe; Görüş ve Düşünceleri; Hakikat; John Hick; Kurtuluş; Wilfred Cantwell Smith