Marmara Denizi’nde avlanan istavrit ve mezgit balık türlerinde ağır metal tayini - Topkaya, Murat (My University, 2015)
Amaç: Bu çalışmada, Marmara Denizi’nde avlanan ve çok tüketilen balık türlerinden olan istavrit ve mezgitteki ağır metal (kurşun, kadmiyum, mangan) düzeylerinin tayin edilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Balıklar, Mart 2013 ile Aralık 2013 tarihleri arasında üçer aylık dönemlerde Gebze’deki balıkçılardan temin edilerek boylarına göre küçük, orta, büyük olarak ayrılmış ve çalışma için hazırlanmıştır. Ağır metal düzeyleri yaş yakma yöntemi kullanılarak atomik absorbsiyon spektrofotometre (AAS) cihazında grafit fırın yardımıyla (Pb, Cd ve Mn için) belirlenmiş ve sonuçlar değerlendirilmiştir. Bulgular: Bu çalışmada istavrit balığında kurşun metal miktarı en yüksek Eylül döneminde alınan balıklarda 6,6864 μg/ kg; kadmiyum metal miktarı en yüksek Mart döneminde alınan balıklarda 5,2435 μg/ kg ve mangan metal miktarı en yüksek Haziran döneminde alınan balıklarda 9,2445 μg/ kg olarak bulunmuştur. Mezgit balığında ise kurşun metal miktarı en yüksek Haziran döneminde alınan balıklarda 2,2524 μg/ kg; kadmiyum metal miktarı en yüksek Eylül döneminde alınan balıklarda 0,2633 μg/ kg ve mangan metal miktarı en yüksek Haziran döneminde alınan balıklarda 10,4494 μg/ kg olarak bulunmuştur. Sonuçlar: Dönemlere göre bakıldığında istavrit ve mezgit balıklarının bütün boylarında kurşun, kadmiyum ve mangan ağır metal miktarları balıklarda bulunması gereken limit değerlerin içinde olduğu gözlenmiştir. Anahtar Sözcükler: Ağır Metaller, Atomik Absorbsiyon Spektrofotometresi (AAS), Balık, Marmara Denizi Determination of Heavy Metal Concentration in Horse Mackerel and Whiting

Purpose: In this study, some heavy metals (lead, cadmium and manganese) concentration in the most consumed fish species horse mackerel and whiting from Marmara Sea coast were determined. Materials and Methods: Fishes provided from fishermen in Gebze at quarterly periods between December 2013 and March 2013, separated according to their size small, medium, large and prepared for this study. Heavy metal levels were determined using wet digestion method by atomic absorbtion spectrophotometer (AAS), with the help of graphite furnace (for Pb, Cd and Mn) and the results were evaluated. Findings: In this study, for horse mackerel fish, the highest amount of lead was found as 6,6864 µg/ kg on September, the highest amount of cadmium was found as 5,2435 µg/ kg on March and the highest amount of manganese was found as 9,2445 µg/ kg on June. Whiting fish the highest amount of lead was found as 2,2524 µg/ kg on June the highest amount of cadmium was found as 0,2633 µg/ kg on September and the highest amount of manganese was found as 10,4494 µg/ kg on June. Results: With respect to the period for all sizes of horse mackerel and whiting fishes were observed lead, cadmium and manganese heavy metals levels were determined within the limit values. Key Words: Heavy Metals, Atomic Absorbtion Spectrophotometry (AAS), Fish, Marmara Sea
Keywords: Ağır Metal Birikimi; Ağır Metaller; Atomik Absorbsiyon Spektrofotometresi (AAS); Balıklar; Çevresel Yönleri; Kimya, Analitik; Kirlenme; Marmara Denizi; Su; Türkiye