Dönüştürücü liderlik yaklaşımı ve uygulamadan örnekler - İnci, Müge (My University, 2001)
Liderlik, bir grup insanı belirli amaçlar etrafında toplayabilme ve bu amaçları gerçekleştirebilmek için onları harekete geçirme bilgi ve yeteneklerinin toplamıdır. Yönetim ise, belirli bir işbirliği ve ilişki sistemi içinde biraraya gelen insanların, ortak amaçlarını gerçekleştirmek üzere yapacağı faaliyetlerin düzenlemesi sürecidir. Dönüştürücü liderlik ise,taraftarlarına ortak bir vizyon aşılayan, taraflarının sahip olduğu potansiyeli en üst düzeyde kullanmalarını sağlayan, değişimi ve yeniliği öngören ve bu doğrultuda onların yeni bakış açıları kazanmalarını sağlayan bir liderliktir. Bir organizasyonun başarısındaki en önemli faktör organizasyonun insanlarıdır. Organizasyonun ihtiyacı olan her türlü cevap ya da çözüm bu insanlardadır. Bu cevaplar onların bilgisinde, yaratıcılığında saklıdır. Değişim süreci içinde barındırdığı bir takım zorluklar ve risklerden dolayı oldukça ciddi bir çalışmayı gerektiren süreçtir. Değişimden kaçmak, direnmek o işletmenin yapacağı en büyük hata olacaktır. Bu nedenle değişim lideri, değişimi bir fırsat olarak görebilmeli ve onu organizasyon için nasıl yararlı hale getirilebileceğini de çok iyi bilmelidir. İlk politika - ki bu diğerlerinin temelidir - dünü terk etmektir. Karizma ise, dönüştürücü liderliğin bir bileşenidir fakat tek başına kesinlikle yeterli değildir. Dönüştürücü lider, taraftarlarını güçlü duygularını harekete geçirerek etkiler, fakat bunu kötü bir niyetle gerçekleştirmez. Taraftarlarını bağımsızlık duygularını geliştirerek onları güçlendirir ve kişisel güvenlerinin temelini atar. Yapılan araştırmalarda görülmektedir ki ileri görüşlülük lideri, diğer güvenilir insanlardan ayıran bir kalitedir. Ayrıca, sağlam bir yapı üzerine kurulmuş güvenilir bir kişilik olmada, liderler taraftarlarını ortak bir vizyon etrafında toplar. Geleceğin başarılı lideri mutlaka güvenilir olmalıdır. Güvenilir lider, taraftarlarında güven ve birliği sağlamak için kişisel değerlere, alışkanlıklara, davranış ve yeteneklere sahip olmalıdır.

Leadership is the process of influencing others toward the accomplishment of goals. Effective leadership for some activitiy in complex organizations is the process of creating a visison of the future that takes it to account the legitimate long-term interests of the parties involved in that activity, of developing a rational strategy for moving toward that visison, of enlisting the part of the key power centers whose cooperation, compliance or teamwork is necessary to produce that movement and of motivating highly that core group of people whose actions are central to implementing the strategy. Transformational leadership is a process in which leaders and follewers raise one another to higher levels of morality and motivation. Transformational leaders seek to raise the consciousness of follewers by appealing to higher ideals and moral values such as liberty, justice equality, peace... etc. Transactional ledaership involves daily exchanges between leaders and subordinates and is necessary for achieving routine performance that is agreed upon between ledaers and subordinates. Charismatic leaders are those who, by force of their personal abilities are capable of having a profound and extraordinary effect on followers. Essentially, these leaders are high in need for power and have high feelings of selfefficacy and conviction in the moral rightness of their beliefs. Researchers usually define that leaders provide vision. They also supply incentives that enlist the support of others in making the vision a reality. Leaders keep people focused on what is important and what must be done.
Keywords: Liderlik; Yöneticiler-liderlik; Yöneticilik