Faaliyet tabanlı bütçeleme : bir sağlık işletmesi uygulaması - Ertürk, Emine (My University, 2019)
Bu çalışmada işletmelerin geleneksel bütçe ile çağdaş bütçe ve bütçe uygulamalarının ayrıntılı olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Amaç kapsamında öncelikle bütçe kavramı bütçenin gerekliliği ve bütçeleme yöntemleri üzerinde durulmuş, sonrasında da çağdaş bütçelere duyulan ihtiyaç anlatılarak, çağdaş bütçeleme yöntemleri açıklanmıştır. Çağdaş bütçeleme yöntemlerinden biri olan faaliyet tabanlı bütçelemenin detayına girilerek, açıklanmıştır. Faaliyet tabanlı bütçenin amaçları ve özellikleri ile bu bütçeleme yöntemine duyulan ihtiyaç detaylandırılmış, geleneksel bütçeleme yöntemleri ile karşılaştırılması yapılmış ve literatürde yer alan bütçeleme modellerine yer verilmiştir.Çalışmanın örneklemi özel sağlık sektöründe hizmet veren bir diyaliz merkezi üzerinde yapılmıştır. Bu çalışmada şirketin önceki yıl verileri, piyasadaki ekonomik veriler ve şirket yöneticilerinin görüşlerinden faydalanılmıştır. Çalışma sonucunda örnek işletmede faaliyet tabanlı bütçenin temelleri atılmıştır.

In this study, it is aimed to examine the traditional budget and contemporary budget and budget applications of the enterprises in detail. Within the scope of the aim, the budget concept, the budget necessity and budgeting methods are emphasized and then the need for contemporary budgets are explained and contemporary budgeting methods are explained.One of the contemporary budgeting methods, activity-based budgeting is explained and explained. The objectives and characteristics of the activity-based budget and the need for this budgeting method are compared with the detailed, traditional budgeting methods and the budgeting models included in the literature are included.The sample of the study was conducted on a dialysis center in the private health sector. In this study, previous year data of the company, economic data in the market and the opinions of the company executives were used. As a result of the study, the foundations of activity based budget were laid in the sample business.
Keywords: Aktiviteye dayalı bütçeleme; Budget in business; Business; business budgets; Bütçe, İşletmelerde; İşletme; İşletme bütçeleri; Sağlık İşletmeleri Acticivity based budgeting; Sağlık Sektörü