Hz. Ali’nin savaşları ve islam mezhepleri tarihi açısından önemi - Suiçmez, Hacer (My University, 2010)
“Hz. Ali’nin Savaşları ve İslam Mezhepleri Tarihi Açısından Önemi” başlıklı bu tez çalışması giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmamızın giriş bölümünde Hz. Ali’nin hayatı hakkında kısaca bilgi verilmektedir. Birinci bölümde tezimizin ana konusunu ihtiva eden Hz. Ali’nin meşruiyet mücadelesi ele alınmakta, Cemel ve Sıffin savaşları ile Tahkim konuları incelenmektedir. İkinci bölümde, Hz. Ali’nin Haricilerle olan Nehrevan ve Nuhayle savaşları, Haricî isyanları ile Hz. Ali’ye düzenlenen suikast ele alınmaktadır. Çalışmamızın son bölümü olan üçüncü bölümde ise, Hz. Ali’nin savaşlarının İslam Mezheplerinin doğuşuna etkisi hakkında

malumat sunulmaktadır. ABSTRACT The thesis entitled “Alî b. Abî Tâlib’s Battles and Their Importance in Terms of the History of Islamic Sects” consists of an introduction and three main chapters. The introductory chapter gives brief information about the life of Alî b. Abî Tâlib. The Chapter One handles Alî b. Abî Tâlib’s struggle for legitimacy and examines the Battle of Jamal and Siffîn as well as the issue of tahkîm (arbitration). The Chapter Two explores his Nahrawân and Nukhayla battles with the Kharijites. This chapter also deals with Kharijite rebellions and his assassination by them. The Chapter Three briefly analyses the effects of all these historical events on the formation of early Islamic sects namely Khawarij, Murjia, Mu’tazila and Shia.
Keywords: Hz. Ali (RA)_Biyografi; İslam Mezhepleri; Savaşlar_İslam Mezhepleri; Tarih_İslam Mezhepleri