Balerinlerde görülen konnektif doku laksitesinin plantar venöz pompa aktivitesi üzerine etkisi - Kablan, Nilüfer (My University, 2018)
ÖZETAmaç: Bu çalışma balerinlerde görülen konnektif doku laksitesinin plantar venöz pompa aktivitesi üzerine etkinliğini araştırmak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Gereç ve Yöntem: En az iki yıldır bale eğitimi alan Bale Dansçılığı Sanat Dalı öğrencileri (yaş:16.31±2.1 yıl) ve sedanter kadın öğrenciler (yaş:16.73±1.8 yıl) dahil edilmiştir. Eklem hipermobilitesi Beighton Mobilite Skoru ile belirlenmiştir. Venöz dönüş parametreleri doppler US ile yatış, egzersiz öncesi ve sonrası ayakta ölçülmüştür. Basınç ve naviküler yükseklik ölçümleri senkronize bir şekilde, bisiklet egzersizinden önce ve sonra gerçekleştirilmiştir. Ayak basınç ölçümlerinde MatScan® Kuvvet Platformu, naviküler yükseklik değerlendirilmesinde kamera kayıtları kullanılmıştır. Tekrarlayan ölçümlerde varyans analizi, grup içi karşılaştırmalarda Paired-Samples t-Test, gruplar arası karşılaştırmalarda Independent Samples t-Test kullanılmıştır. Bulgular: Egzersiz öncesi orta ayak basınç değeri balerinlerde sedanterlere göre anlamlı düzeyde yüksektir. (p<.05). Her iki grupta da grup içinde oturma–egzersiz öncesi-egzersiz sonrası naviküler yükseklikler ve yatış-egzersiz öncesi-egzersiz sonrası çap ve debi değerleri arasındaki fark anlamlıdır (p<.05). Egzersiz öncesi-sonrası çap ve egzersiz sonrası debi değerleri balerinler lehine anlamlı olarak yüksek bulunmuştur (p<.05). Sonuçlar: Balerin grubun egzersiz öncesi orta ayak basıncının sedanter gruptan yüksek olduğu; Balerinlerde naviküler yüksekliğin ve orta ayak basıncının egzersizden etkilenmediği görülmüştür. Her iki grupta pozisyonun venöz dönüş paramatreleri üzerine etkisi olduğu tespit edilmiştir. Orta ayak mobilitesinin plantar venöz pompa aktivitesi üzerine bir etkisi olmadığı görülmüştür.

The Effect of Hypermobility of Connective Tissue Laxity on Plantar Venous Pump Activity ABSTRACTObjective: To determine the effect of connective tissue laxity on plantar venous pump activity in ballet dancers.Material and Method: Participants included ballerinas students (mean age:16.31±2.1 year) who have been studying ballet for at least two years and female students with sedentary lifestyles (mean age:16.73±1.8 year). Hypermobility was determined by Beighton Score. Doppler US was performed to measure venous return parameters in supine and pre-post exercise standing. Plantar pressure distribution and navicular height measurements were performed synchronously pre-post cycling exercise. MatScan® force platform was used for plantar pressure measurements. Navicular height measurement was assessed by camera recordings. Analysis of variance was done for repeated measurements. Paired-Samples t-Test for within groups and Independent Samples t-Test for between groups comparison was conducted. Results: Midfoot pressure were significantly greater in ballet dancers than sedantary group in pre-exercise (p<.05). In both groups, there was a significant difference between navicular heights of both group in sitting- pre-post-exercise standing and also vessel diameter and ejected volume varied significantly in supine-pre and post exercise standing (p<.05). Significant differences was observed between groups; Vessel diameter in pre-exercise, in post-exercise and ejected volume in post-exercise (p<.05). Conclusion: It was concluded pre-exercise midfoot pressure of ballet dancers was greater than sedantary group; exercise hadn’t any effect on navicular height and midfoot pressure in ballet dancers. Changing in posture had effect on venous return parameters in both group. The effect of midfoot mobility on plantar venous pump activity wasn’t observed.
Keywords: Balerin; basınç Ballet dancer; Beden eğitimi ve antrenman; Hareket eğitimi; hipermobilite; hypermobility; Movement education; navicular drop; naviküler düşme; Physical education and training; plantar venous pump; plantar venöz pompa; pressure