Reklamın toplumsal etkisi : siyasal reklamcılık üzerine bir araştırma - Akçelik, Ayşe Nur (My University, 2019)
Siyasal iletişim kavramı ve yöntemleri zaman içinde çağın gerektiği yenilikler, gelişmeler, şartlar ve koşullar ekseninde sürekli geliştirilmiş ve değiştirilmiştir. 21. yüzyılda iletişim teknolojilerinde yaşanan hızlı ve köklü gelişmeler toplumsal hayatın her alanında çok önemli değişikliklere ve yeniliklere imkân sağlamıştır. İletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmeler sayesinde partiler ve siyasi adayların siyaset yapma biçimleri ile siyasal kampanya faaliyetlerinin sürdürülmesinde köklü değişiklikler yaşanmaktadır. Özellikle internetin hayatımıza girmesi ve sosyal medya araçlarının ve uygulamalarının getirdiği yenilikler, siyasal aktörler tarafından, siyasal iletişim kampanyalarında yoğun bir şekilde kullanılmaya başlanmış ve sosyal medya uygulamalarına olan ilginin her geçen gün artması ile siyasal iletişim kampanyaları bu uygulamalar aracılığıyla yapılmaya başlanmıştır.Toplumsal yaşamdaki varlığını gün geçtikçe genişleten ve sağlamlaştıran sosyal medya araçları, uygulama kullanıcılarına hem kendi içeriklerini üretebilecekleri hem de zaman ve mekân kısıtlaması olmadan iletişime geçebilecekleri özgür bir ortam sunmaktadır. Bu durum siyasal partilerin ve aktörlerin yoğun ilgisini çekmekte siyasal aktörler ve de partiler bu sosyal medya araçlarını, siyasal kampanya süreçlerinde aktif bir biçimde kullanmaktadır. Buradan hareketle bu çalışmada, Türkiye’deki siyasal aktörler tarafından yoğun bir şekilde sosyal medyan uygulamaları bir siyasal iletişim ve siyasal reklamcılık aracı olarak ele alınmıştır. Yeni medyanın günümüz dünyasındaki konumu ve siyasal iletişim ile kesiştiği alanlar belirlenmiştir. Dünyada ve Türkiye’de yeni sayılabilecek bir geçmişe sahip olan sosyal medya kullanımının siyasal iletişim üzerindeki yansımaları, geri dönüşümleri ve toplumda yarattığı etki saptanmaya çalışılmıştır. Siyasal iletişimin etki alanı; tarihsel bilgiler ve anket çalışması ekseninde ele alınarak incelenmiştir ve bu çalışmada ilişkisel araştırma modeli kullanılmıştır.Siyasal iletişimde siyasi partilerin ve siyasal faktörlerin sosyal medya uygulamaları ve kullanımlarının bireyler üzerindeki etkilerini değerlendiren. ”Reklamın Toplumsal Etkisi: Siyasal Reklamcılık Üzerine Bir Araştırma” başlıklı bu çalışmada; 31 Mart ve 23 Haziran 2019 İstanbul seçimleri kapsamında parti ve adayların, seçim kampanyaları bağlamında sosyal medya ve siyasal iletişim arasındaki bağı araştırıp oy verme davranışı üzerindeki yansımaları değerlendirilmiştir.

The concept and methods of political communication have been continuously developed and changed throughout the centuries in line with the innovations, developments, conditions and conditions required by the era. The rapid and deep-rooted developments in communication technologies in the 21st century have enabled significant changes and innovations in all areas of social life. Thorough the developments in communication technologies, the political changes of the parties and political candidates and the continuation of political campaign activities are undergoing radical changes. In particular, enterance of the Internet into our lives and the innovations brought by social media tools and practices have been used extensively by political actors in political communication campaigns, and with the increasing interest in social media applications, political communication campaigns have started to be conducted through these applications.Social media applications, which are expanding and strengthening their existence in social life day by day, provide application users with a free environment where they can produce their own content and communicate without time and place restrictions. This situation attracts the attention of political parties and actors and political actors, parties actively use these social media tools in the political campaign processes.Thus, in this study, social media applications used by political actors in Turkey were discussed intensively as a tool of political communication and political advertising. The position of the new media in today's world and the areas where it intersects with political communication are determined. The world and can be considered a new reflection on political communication, which has a history of using social media in Turkey have sought to determine the effect created by recycling and community. Influence of political communication; examined thorough historical information and survey study.In this study evaluating the effects of political parties and political factors on individuals on social media applications and uses in political communication, Social Impact of Advertising A Research on Political Advertising was conducted between 31 March and 23 June 2019 in the Istanbul elections. and their reflections on voting behavior were evaluated.
Keywords: Advertising, Political; Halkla ilişkiler; New media; Political Advertising; Political Campaign; Public relations; Reklamcılık, Siyasal; Siyasal İletişim; Siyasal Kampanya; Siyasal Reklam; Social Media; Social Media Applications; Sosyal Medya; Sosyal Medya Uygulamaları Political Communication; Yeni Medya