Tuzlanmış derilerden izole edilen bakteriler üzerine sodyum klorür ve borik asitin etkisinin incelenmesi - Çiçek, Rüzgar (My University, 2011)
TUZLANMIŞ DERİLERDEN İZOLE EDİLEN BAKTERİLER ÜZERİNE SODYUM KLORÜR VE BORİK ASİTİN ETKİSİNİN İNCELENMESİ Deri endüstrisinde, mamul deride görülen zararın önemli bir kısmı tuzlanmış derilerin depolanması sırasında bakteriyel faaliyetin kontrol altında tutulamamasından kaynaklanmaktadır. Çalışmamızda, deri endüstrisinde kullanılan NaCl ve Borik asitin farklı konsantrasyonlarının ayrı ayrı ve birlikte kullanılmasının, başka bir çalışmada tuzlanmış derilerden izole edilerek tanımlanmış olan, hem proteolitik hem de lipolitik aktivite gösteren Pseudomonas aeruginosa, Pseudomonas fluorescens, Bacillus pumilus, Bacillus licheniformis, Staphylococcus epidermidis, Enterococcus faecium ve karışık kültür üzerindeki etkisi araştırılmıştır. NaCl’nin % 5’lik konsantrasyonu tüm izolatların ve karışık kültürün gelişimini engelleyememiştir. % 10’luk NaCl konsantrasyonu ise Pseudomonas aeruginosa ve Pseudomonas fluorescens’te 6.5 ve 5.3 log’luk indirgenmeye sebep olurken diğer izolatlar ve karışık kültürde oldukça az miktarda (0.9-2.4 log) indirgenmeye neden olmuştur. Bunun yanında % 15 NaCl konsantrasyonunda ise sadece Pseudomonas aeruginosa ve Enterococcus faecium gelişememiştir. Diğer izolatlarda ve karışık kültürde >6 log’luk indirgenme görülmüştür. NaCl’nin % 20 ve üzeri konsantrasyonları tüm izolatların ve karışık kültürün gelişimini durdurmuştur. Tüm izolatlar ve karışık kültür %1 Borik asit (0.3-2.3 log’luk indirgenme) varlığında ürerken, % 2 ve üzeri Borik asit konsantrasyonunda bakteri gelişimi durmuştur. NaCl ve Borik asitin üreme görülen konsantrasyonları birlikte kullanıldığında tüm izolatların ve karışık kültürün gelişimini tam olarak engelleyememiştir. % 5, % 10 ve % 15 NaCl, % 1 Borik asit birlikte kullanıldığında ayrı ayrı kullanılmalarına göre biraz daha fazla indirgenmeye (0.7-3.5, 1.7-7.5, 6.9-8.6 log’luk) sebep olmuştur. Ayrıca üreme gerçekleşmeyen NaCl (% 20, % 25 ve % 30) ve Borik asit (%2, % 3, % 4, % 5 ve % 7) konsantrasyonlarında bakteri canlılığını araştırmak için, test izolatları ve karışık kültür 5 gün 35 oC’de bekletilmiş, NaCl ve Borik asit içermeyen Nutrient Agarda bakteri sayılarındaki indirgenme faktörü hesaplanmıştır. NaCl’nin % 20 konsantrasyonu P. aeruginosa, S. epidermidis ve karışık kültürde ≥ 1 log’luk indirgenmeye, diğer test izolatlarında önemsenmeyecek indirgenmeye neden olmuştur. % 25 NaCl konsantrasyonu B. licheniformis’te önemsenmeyecek değerde indirgenmeye neden olurken, P. aeruginosa, P. fluorescens ve B. pumilus ve karışık kültürde > 1 log’luk, S. epidermidis ve E. Faecium’da ≥ 2 log’luk indirgenmelere neden olmuştur. % 30 NaCl konsantrasyonu; B. licheniformis ve B. pumilus’te > 1 log’luk, diğer test izolatlarında ve karışık kültürde > 2 log’luk indirgenmelere neden olmuştur. Borik asitin test edilen konsantrasyonlarından %2’lik 0.2-1.8 log’luk, %3’lük 0.8-1.9 log’luk, % 4’lük 1.4-2.2 log’luk, % 5’lik 1.7-3.6 log’luk ve % 7’lik konsantrasyonu 3.1-4.9 log’luk indirgenmeye neden olmuştur. Sonuç olarak tuzlanmış derilerdeki bakteri gelişiminin kontrol edilebilmesi için NaCl konsantrasyonun % 20 ve üzerinde Borik asit konsantrasyonun % 2 ve üzerinde uygulanması gerektiği saptanmıştır. Ancak deri üretim aşamasında bakterilerin tamamen öldürülebilmesi için NaCl ve Borik asite ilaveten daha etkili antimikrobiyal maddeler kullanılması gerektiği sonucuna varılmıştır

THE EXAMINATION OF THE EFFECT OF SODIUM CHLORIDE AND BORIC ACID ON THE BACTERIA ISOLATED FROM THE SALTED HIDES In the leather industry, most of the defects seen on the processed leather are due to insufficient controlling of bacterial activity during the storage of salted hides. In the present study, the effects of various concentrations of NaCl and Boric acid were examined on proteolytic and lipolytic Pseudomonas aeruginosa, Pseudomonas fluorescens, Bacillus pumilus, Bacillus licheniformis, Staphylococcus epidermidis, Enterococcus faecium and mixed culture isolated from the salted hides in a previous study. 5% (w/ v) NaCl could not prevent the growth of all test microorganisms and mixed culture. On the other hand, while 10% (w/ v) NaCl concentration has caused > 6.5 and 5.3 log unit inactivation of Pseudomonas aeruginosa and Pseudomonas fluorescens, it caused a lower inactivation on the other isolates and mixed culture. At 15% NaCl concentration, only Pseudomonas aeruginosa and Enterococcus faecium could not grow but > 6 log unit inactivation has been detected on the test microorganisms and mixed cultures. When the concentrations of NaCl and boric acid which did not prevent bacterial growth were used together, the growth of all test microorganisms and mixed cultures were not completely prevented. A concentration of 20% or higher concentration of NaCl has prevented the growth of all test microorganisms and mixed culture. While all test microorganisms and mixed culture grow in 1% Boric acid (0,3-2,3 log inactivation), the growth of bacteria has been prevented at 2% and higher Boric acid concentrations. When 5, 10 and 15% (w/ v) NaCl and 1% Boric acid were used together, the growth of all test microorganisms and mixed culture could not be completely prevented. If 5%, 10% and 15% NaCl and 1% Boric acid were used together, they caused a higher inactivation (0.7-3.5, 1.7-7.5, 6.9-8.6 log) rather than they were used separately. In order to examine activity of bacteria in NaCl (20%, 25% and 30%) and Boric acid (2%, 3%, 4%, 5% and 7%) concentrations in which bacteria could not grow, the test microorganisms and mixed culture have been incubated for five days at 35 ºC and inactivation factors of bacteria were calculated on Nutrient Agar not containing NaCl and Boric acid. 20% NaCl has caused ≥ 1 log inactivation of P. aeruginosa, S. epidermidis and mixed culture, are not caused a considerable inactivation of other test microorganisms. 25% NaCl are not caused a considerable inactivation of B. licheniformis, it has caused ≥ 1 log inactivation of P. aeruginosa, P. fluorescens and Bacillus pumilus and mixed culture, ≥ 2 log inactivation of S. epidermidis and E. faecium. 30% NaCl has caused 1.2-2.9 log inactivation all of the test microorganisms and mixed culture. 2%, 3%, 4%, 5% and 7% of boric acid has caused 0.2-1.8, 0.8-1.9, 1.4-2.2, 1.7-3.6, 3.1-4.9 log inactivation of all of the test microorganisms and mixed culture, respectively. As a conclusion, in order to control the growth of bacteria on salted hides, it has been determined that 20% or higher NaCl concentrations and 2% or higher Boric acid concentrations should be used. However, addition to NaCl and Boric acid, effective antimicrobial substances should be used together to prevent bacterial growth completely during leather process exterminate bacteria completely at the stage of leather production. Further more, effective antimicrobial substances should be added to brine solution containing NaCl and Boric acid to prevent bacterial growth completely on the salted hides.
Keywords: Asitler; Biyoloji; Deriler