Tabâtabâî’nin El-Mîzân tefsirinde hz. Âdem -yaratılışı ve hayatı- - Yüksel, Ayşe (My University, 2019)
İnsanın yaratılışı, insanlık tarihi boyunca hep merak edilen bir husus olmuş ve bu doğrultuda pek çok çalışma ortaya konulmuştur. Çoğunluk tarafından ilk insan olduğuna inanılan Hz. Âdem de, bu çalışmalara konu olmuştur. Günümüz İslam dünyasının Şiî kanadının en önemli temsilcilerinden biri sayılan Tabâtabâî, tefsirini kaleme alırken konuyla ilgili âyetlere geniş yer vermiş ve zaman zaman değişik görüşler beyan etmiştir. Bu durum, tez çalışması olarak, “Tabâtabâî’nin el-Mîzân Tefsirinde Hz. Âdem -Yaratılışı ve Hayatı-” başlığının seçilmesinde etkili olmuştur. Çalışma bir giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde Tabâtabâî’nin hayatı, eserleri ve Mîzân tefsiri hakkında kısaca bilgi verilmiştir. Birinci bölümde insanın yaratılış aşamaları, evrimi, Hz. Âdem’in ilk insan olup olmadığı meselesi, Hz. Âdem’in ve eşinin yaratılışı ele alınmıştır. İkinci bölümde Hz. Âdem’in cennet hayatı başlığıyla kendisine halifelik verilmesi, isimlerin öğretilmesi, ona secde edilmesi, İblisin Hz. Âdem ve Havva’yı kandırması gibi hususlar incelenmiş; dünya hayatı başlığı altında, Hz. Âdem’in ve eşinin tövbesi, cennetten inişleri, çocuklarının evliliği gibi hususlar üzerinde durulmuştur. Sonuç bölümünde ise, ulaşılan sonuçlar özet olarak verilerek genel bir değerlendirme yapılmıştır.

The creation of man has always been a subject of interest throughout human history and many studies have been put forward in this direction. Prophet Adam, who is believed to be the first man by majority, has also been the subject of these studies. Tabatabaii, who is considered to be one of the most important representatives of the Shiite wing of today's Islamic world, while writing his commentary, he gave a lot of verses to the subject and from time to time expressed different opinions. This situation, as the subject of the thesis, “Tabâtabâî’s el-Mizan in the commentary of the Prophet Adam -Creation and Life-” was effective in selecting the title. The study consists of an introduction and two parts. In the introduction, brief information about Tabatabai's life, his works and Mizan commentary are given. In the first chapter, the stages of human creation, evolution, whether Prophet Adam was the first human being or not, the creation of Prophet Adam and his wife are discussed. In the second section, to give him the caliphate with the title of heaven life, to teach the names, to be prostrated to him, Satan's deceit of Adam and Eve were examined. Under the title of world life, the issues have been focused such as Prophet Adem and his wife's repentance, the descent from heaven, the children's marriage. In the conclusion section, a general evaluation was made by giving a summary.
Keywords: Adam; Âdem; Creation; el-Mîzân; Hayat Tabâtabâî; Life; Tabâtabâî; Yaratılış