Türk tiyatro edebiyatında vatan kavramı - Büyükarman, Didem Ardalı (My University, 2007)
Bu çalısmada, Türk Tiyatro tarihinde 1860-1940 yılları arasında, Tanzimat’tan Cumhuriyetin ilk yirmi yılına kadar geçen zaman diliminde tek bir temanın, yani vatan temasının kitap olarak basılmıs tarihî ve millî piyeslerde nasıl ele alındıgını ve hangi kavramlarla çesitlendirildigini incelemeye çalıstık. Çalısmamız ‘Giris’den sonra üç bölümden olusmaktadır. Giris’te ilk olarak vatan kelimesinin yüklendigi anlamlar verilmis, sonra da Batı ve Türk kültüründe tarihî olarak vatan kavramının gelisimi sıralanmıstır. Birinci Bölümde Tanzimat Döneminde, kinci Bölümde II.Mesrutiyet Döneminde yazılmıs ve son olarak Üçüncü Bölümde ise Cumhuriyet Döneminde 1940’a kadar yazılmıs piyeslerde vatan kavramını ayrıntılı olarak inceledik. ‘Sonuç’ kısmında genel bir degerlendirme ile vatan kavramı etrafında çesitlenen imajların tarihî seyir içinde nasıl degistigini göstermeye çalıstık. Kaynakçada konumuzla ilgili kitap, makale ve tezlerin künyeleri verdik Vatan kavramının hangi imajlar dogrultusunda piyeslerde kullanıldıgını topluca göstermek için çalısmamızın sonuna ‘Tematik Tablo’ ile birlikte ayrıca inceledigimiz oyunların özetlerini eser adına göre sıralayarak ekledik.

At this thesis the reflection of ‘homeland’ subject on the Dramatic Turkish Literature in the period from Tanzimat, II. Mesrutiyet and early Republican period has been studied. From 1860 to 1940 related written plays have been studied on ‘motherland’ subject. This study included four parts with “Introduction”. In ‘Introduction’ we are tried to give all the meanings of ‘homeland’. We are also focused on the importance of the concept ‘homeland’ on Western and Turkish cultures. In the first, second and third parts, we investigate the dramatic texts in the period from Tanzimat, II. Mesrutiyet and early Republican period. In the conclusion part, a general evaluation of the thesis has been made. In Bibliography, we listed the sourcebooks, articles and thesis. At the end of the thesis we added a ‘Thematic Table’ and the summaries of the plays.
Keywords: Tiyatro_Türkiye_Vatan; Tiyatro_Vatan; Türk Dili; Türk Tiyatrosu