Türk ve Amerikan liderlik tarzlarının karşılaştırılması - Gönüllü, Kadir (My University, 2002)
Liderlik; kitleleri peşinden sürükleyebilmenin sihirli anahtarıdır. Toplulukların kaderini tayin edebilme sanatı, iletişim uzmanlarının inceleme konularının başında yer almaktadır. Bu sanatın en önemli enstrumanlarını uygulayıcının bedeni ve hitabet yeteneği meydana getirmektedir. Liderlik sanatının işdünyasındaki iyi uygulayıcıları, büyük şirketler kurup çok büyük oranlardaki kapitallere hükmederken, bir kısmı da bu özelliklerini kötü yönde kullanabilmektedir. Bu nedenle liderler hayatın her noktasında önemli roller oynamaktadırlar. Bu çalışmamda Türk ve Amerikan iş liderlik tarzlarını yapılan araştırmalarla ortaya koymaya çalışarak, gerçekleştirdiğim anket ile Türkiye şartlarında, Türk iş liderlik tarzının karakteristik özellikleri saptanmayı hedefledim. Çalışmam dört bölümden oluşuyor. Birinci bölümde yönetim ve liderliğin iki ayrı kavram olduğu ve hangi noktalarda birbirlerinden ayrıldıkları anlatılmaktadır. Daha sonra liderlik kavramı uygulama şekilleriyle aktarılıyor ve genel tanımlarla ifade ediliyor. İkinci bölümde ise, liderliğin akademik anlamda incelemesi yapılmış ve bugüne kadar liderlik üzerine yapılan araştırmalar ortaya konmuştur. Üçüncü bölümde Türk ve Amerikan liderlik tarzları daha önceki araştırmalala tanımlanmaya çalışılmış ve çeşitli kaynaklardan yararlanılarak bu iki tarzın özellikleri aktarılmıştır. Son bölümde yapılan araştırmanın metodu ve varılan sonuçlar okuyucuya aktarılmaktadır.

Leadership; is the magical key of fascinating huge groups of people. The art of effecting people, is an essential study of communication specialists. The most important instruments of this art, combined with the body and the speech ability of performer. The effective appliers of leadership art in business world, can easily establish big companies and manage big amounts of capitals, a part of them may use their power at an evil manner. By this effect, leaders are tending to play important roles in every aspects of life. With my thesis, I am trying to express Turkish and American leadership styles by researches completed before and find out Turkish leadership manners with a questionnaire that I've done in Turkey conditions. My study is combined of four parts. At first chapter, management and leadership are being told as two different concepts and their differences are given. Then leadership notions are told by application types and general definitions are combined. At second part of the study, leadership is academically researched and all the researches and theories are associated with each other. At third chapter, Turkish and American leadership styles are defined through the researches completed before and attitudes of two styles are shared with the reader. At final chapter, the methodology of the research and the results are concluded.
Keywords: Iletişim; Liderlik Tarzı