Kurumsal iletişimde “blog” kavramına yöneltilen eleştiriler - Sevimli, Ömür Gözde (My University, 2007)
KURUMSAL İLETİŞİMDE “BLOG” KAVRAMINA YÖNELTİLEN ELEŞTİRİLER ÖMÜR GÖZDE SEVİMLİ Bilgi ve iletişim çağında, teknolojinin hızla gelişmesi, ekonominin ve kitle iletişim araçlarının çeşitlenmesi ve küreselleşmesiyle, insanlar bilgiye daha hızlı ulaşabilir hale gelmiştir. İletişim alanında yaşanan bu gelişmeler, işletmelerin hedef kitleleriyle iletişim kurmalarını kolaylaştırırken, karmaşıklaşan yapı seslerinin duyurulmasını güçleştirmektedir. Bu ortam içinde, işletmeler, daha geniş kitlelerle iletişim kurma zorunluluğunda olmakta ve seslerini duyurmak için yeni yöntemlere ihtiyaç duymaktadır. Geçtiğimiz son birkaç yıl içinde, sahip olduğu özellikler ve iletişime getirdikleri yeni boyutla öne çıkan ve iletişim ve iş dünyasının en çok tartıştığı araç olan bloglar, iletişim dünyasının yeni yöntemlerinden belki de en önemlisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Öncelikle bireysel kullanıcılar arasında ortaya çıkan ve hızla yaygınlaşan bloglar, iletişim ve iş dünyasının da dikkatini çekmekte geç kalmamış ve hızla benimsenmiştir. Günümüzde, şirketler, hedef kitlelerine ulaşmak için her ne kadar daha fazla çaba içinde olsalar da, hedef kitleleriyle aralarındaki mesafe hala devam etmektedir. Bloglar, iş dünyasının hedef kitleleriyle iletişim kurmak için benimsemiş olduğu yöntemleri değiştiren yeni bir araçtır. Bloglarda, şirketlere ve ürünlere dair yapılan dünya çapındaki konuşmalar giderek artış göstermektedir. Şirketlerin, yalnızca yapılan konuşmaları takip etmek için bile olsa, bloglardan yararlanmaları gereklidir. Daha önce internetin ilk ortaya çıktığı dönemde olduğu gibi, blogginge de çeşitli kaygılarla şüpheyle yaklaşanlar, etkililiğini sorgulayanlar ve eleştirenler bulunmaktadır. Kurumsal iletişimin amacı düşünüldüğünde, bir iletişim aracı olarak güçlü özelliklere sahip olan bloglar iş dünyasının yeni koşul ve beklentilerini karşılayan üstün özellikler sunmaktadır. Tüm iletişim araçlarında olduğu gibi önemli olan, kurumsal iletişim hedefleri ve kuruluşun kültürü ile örtüşüyorsa, blogginginden faydalanmaktır. CRITICISMS ADDRESSING THE TERM “BLOG” IN CORPORATE COMMUNICATIONS ÖMÜR GÖZDE SEVİMLİ With the fast development of the technology, globalisation of the economy and the communication tools, people are able to reach the information faster in the information and communication era. While all those developments in the communication field make easier for the companies to communicate with their audiences, the complicated structure makes differentiation harder. In these circumstances, the companies have to communicate with wider audiences and need different tools to be able to convey their messages. Blogs have stood out with their features and capabilities for the past few years. First born and spreaded among the individual users, blogs soon attracted the attention of the communications and the business world and adopted quickly. Today, even companies try harder than before to reach their target audiences, the distance between them still stays. Blogs are new tools that change the traditional communication methods adopted by companies. Talks about the companies and their products and services have been rising in the worldwide. And it is essential to follow blogs regularly at least to be able to learn about these talks. As it was in the early days of the internet, there are some people doubting, questioning and critisizing the effectiveness of the blogs with different concerns. Thinking of the aim of the corporate communications, blogs offer excellent features and capabilities to meet the expectations of the business world. As it is the same for all the communication tools, the important thing is to use blogs if they overlap with the communication targets and the corporate culture of the companies.
Keywords: Halkla İlişkiler; Kurumsal İletişim