1985-2020 yılları arasında Türkiye'de ve ABD'de müzik sosyolojisi alanında yapılmış çalışmaların bibliyografik incelemesi - Fırat, Hüseyin Talha (My University, 2022)
Müzik, modern dünyada eğitim, terapi, siyasi, askeri, dini vb. birçok alanda fonksiyonel olarak kullanılan kültürel bir unsurdur. Günümüzde insanların ekseriyeti için vazgeçilmez bir araç olan müziğin türleri de içtimaî hayat hızlandıkça çoğalmaktadır. Bu sebeple müzik insanlar için bir iletişim aracı haline gelmiştir. Böyle bir atmosferde müzik özelinde insanları, kültürleri, ihtiyaçları ve istekleri anlamaya olan ihtiyaç artmaktadır. Bu ihtiyacı karşılamaya yönelik olarak müzik sosyolojisi alanına rağbet de artmaktadır. Bu araştırma, Türkiye’de ve Amerika Birleşik Devletleri’nde 1985-2020 yılları arasında müzik sosyolojisi ile ilgili yapılan 90 çalışmanın genel niteliklerini ve niceliklerini içerikleri ile beraber değerlendirerek kıyaslamak amacı ile yapılmıştır. Araştırmanın ilk aşamasında literatür taraması yapılmış olup, Türkiye’de yapılan çalışmalar değerlendirilmiş, alan ile ilgili boşluklar tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırmanın ikinci aşamasında, 1985-2020 yılları arasında Türkiye’de ve ABD’de yapılmış çalışmalar değerlendirilmiştir. Araştırmanın üçüncü aşamasında, tespit edilen çalışmaların künye bilgileri çıkartılmış, bu çalışmalar önce ülkelere göre, sonra mukayeseli olarak, bilgileri tablo ve grafiklere dökülerek incelenmiştir. Araştırmamızın verilerine dayanılarak, Türkiye’deki müzik sosyolojisi alanında yapılan çalışmaların yıllara göre kronolojik olarak arttığı, ABD’de ve Türkiye’de müzik sosyolojisi alanında, yapılmış çalışmalarda konu ve içerik bağlamında farkların bulunduğu, Türkiye’de yerel tarihi meseleleri konu alan çalışmaların diğer konular içerisinde çoğunlukta olduğu ve ABD’de yapılmış çalışmaların yazarlarının çoğunlukla sosyolog olup, Türkiye’deki çalışmaların yazarlarının çoğunlukla müzisyen/ müzikolog olduğu tespit edilmiştir.

Music is a cultural phenomenon that is used functionally in the modern world in different areas like education, theraphy, politic, millitary, religious. Music is an indispensable item for the majority of people today and the sorts of music are also increasing as social life accelerates. For this reason, music has become a communication tool for people. In such an atmosphere, the need to understand people, cultures, needs and desires by music increases. In order to meet this need, the demand for the sociology of music is increasing day by day. This research was created with the aim of comparing the general qualities and quantities of 90 studies on sociology of music made in Turkey and the United States between 1985 and 2020 by evaluating them together with their content. Firstly, a literature review was made, studies in Turkey were evaluated, and gaps in the field were tried to be determined. Secondly, studies made in Turkey and the USA between 1985 and 2020 were found and evaluated. Thirdly, the bibliography of the identified studies was extracted, and these studies were examined first by country, then comparatively, by putting their information into tables and graphics. Based on the data of our research, it has been determined that the studies in the field of sociology of music in Turkey have increased chronologically over the years, there are differences in terms of subject and content in studies in the field of sociology of music in the USA and Turkey, the studies on local historical issues in Turkey are in the majority among other subjects, and the authors of the studies conducted in US are mostly sociologists, and the authors of the studies in Turkey are mostly musicians/ musicologists.
Keywords: ABD; Ethnomusicology; Etnomüzikoloji Sociology of Music; Music; Müzik; Müzik Sosyolojisi; Sociology; Sociomusicology; Sosyoloji; Sosyomüzikoloji; Turkey; Türkiye; United States