İlkokul matematik ve türkçe öğretim programının uygulamadaki ve ihmal edilen kazanımlarının incelenmesi - Aktaş, Süveybe Nehir (My University, 2024)
Bu çalışmanın amacı, ilkokul Türkçe ve Matematik dersleri öğretim programlarında ihmal edilen kazanımların belirlenmesi ve nedenlerinin tespit edilmesidir. Bu amaçtan hareketle, ‘Talim ve Terbiye Kurulunca belirlenen ilkokul resmi Matematik ve Türkçe Öğretim Programlarının ne kadarı ihmal edilmektedir?' ve ‘İlkokul resmi Matematik ve Türkçe öğretim programlarının, ihmal edilen kazanımlarının, ihmal edilme gerekçeleri nelerdir?’ sorularına cevap aranmıştır. Karma yöntemle hazırlanan çalışmada eş zamanlı/ paralel desen kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemi olasılık dışı örnekleme yöntemlerinden, kolay örnekleme ve amaçlı (kasti) örnekleme yöntemleri kullanılarak belirlenmiştir. Araştırma kapsamında araştırmanın konusuna bağlı kalınarak birinci sınıflardan 43 sınıf öğretmeni, ikinci sınıflardan 59 sınıf öğretmeni, üçüncü sınıflardan 43 sınıf öğretmeni ve dördüncü sınıflardan 42 sınıf öğretmeni olmak üzere toplam 187 gönüllü öğretmen araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Yapılan araştırmada veri toplama araçları olarak kapalı uçlu ve açık uçlu sorulardan oluşan anketler uygulanmıştır. Nicel veriler betimsel istatistik analizi ile çözümlenmiş; nitel veriler ise içerik analizi yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Yapılan analizler ve değerlendirmeler sonucunda ihmal edilen kazanımlarda Matematik dersinde zihinden işlem yapma, Türkçe dersinde ise hazırlıksız konuşma ön plana çıkarken öğrencilerin becerilerinin yetersiz olması, öğretim programının yoğun olması, materyallerin yetersizliği gibi öğeler ihmal edilen kazanımların başlıca nedenleri olarak belirlenmiştir.

The aim of this study is to identify the null achievements in the primary school Turkish and Mathematics curriculum and to determine the reasons. Based on this purpose, answers were sought to the problem situations: 'How much of the official primary school Mathematics and Turkish Teaching Programs determined by the Board of Education (Talim ve Terbiye Kurulu) are null curriculum?' and 'Why is the null part of the official Mathematics and Turkish curriculum not implemented?'. In the mixed method study, a simultaneous/ parallel design was used. The sample of the research was determined using non-probability sampling methods, convenience sampling and purposeful sampling methods. Within the scope of the research, adhering to the subject of the research, a total of 187 volunteer teachers, including 43 classroom teachers from the first grades, 59 classroom teachers from the second grades, 43 classroom teachers from the third grades and 42 classroom teachers from the fourth grades, constituted the sample of the research. In the research, surveys consisting of closed-ended and open-ended questions were used as data collection tools. Quantitative data obtained from the questionnaire study conducted within the scope of the research were analyzed using descriptive statistical analysis, while qualitative data were analyzed using content analysis method. As a result of the analyzes and evaluations, while performing mental operations in the mathematics class and unprepared speaking in the Turkish lesson stand out among the neglected learning outcomes, elements such as insufficient skills of the students, intense curriculum, and inadequacy of materials were determined as the main reasons for the neglected learning outcomes.
Examination of the operational and null objectives of the primary school mathematics and Turkish curriculum
Keywords: İhmal Edilen Program Primary Education Curriculum; İlköğretim Matematik Programı; İlköğretim Türkçe Programı; Matematik; Mathematics; Official; Official Mathematics Curriculum; Öğrenim ve Öğretim (İlk); Program; Resmi; Study and teaching (Elementary); The Null Curriculum; The Operational Program; Turkish Curriculum; Turkish language; Türk dili; Uygulamadaki Program