Meta analizinin klinik çalışmalarda kullanımı üzerine bir uygulama - Kurt, Sakine (My University, 2009)
META ANALİZİNİN KLİNİK ÇALIŞMALARDA KULLANIMI ÜZERİNE BİR UYGULAMA Günümüzde hızlı bir şekilde artan farklı veya aynı bulgulara sahip araştırmalar Meta Analizi tekniğinin kullanım ihtiyacını arttırmıştır. Meta Analizi aynı konuda farklı yer, zaman ve merkezlerde yapılmış olan araştırma sonuçlarını niteliksel ve niceliksel olarak birleştirmeye ve o konuda genel bir sonuca ulaşmaya yardımcı olan istatistiksel bir yöntemdir. Bu yüksek lisans tezinde, Meta Analizini tanıtan bir kaynak oluşturulmaya çalışılmış, Meta Analizi ve bu tekniğin kullanımı üzerine bir uygulama ele alınmıştır. Tezin ikinci bölümünde araştırma konusunun önemine ve genel tanıtımına, Meta Analizi’nin tarihi, uygulama aşamaları ve Meta Analizine alınacak çalışmaların seçilmesi hakkında bilgi verilmiş, üçüncü bölümde Meta Analizi’nde kullanılan metotlar ayrıntılı bir şekilde ele alınmıştır. Dördüncü bölümde ise uygulama konusu ele alınmış konunun önemi vurgulanmış ve Akciğer Kanseri İle Sigara arasındaki ilişki Meta Analizi Yöntemleri ile incelenmiştir. Sonuç bölümünde ise yapılan uygulamadan elde edilen bulguların yorumları yapılmıştır. Meta Analizi, Odds Oranı, Mantel Haenszel Yöntemi, Peto Yöntemi,

Odds Oranı, %95 Güven Aralığı, Heterojenlik Testi. ABSTRACT AN APPLICATION OF THE USAGE OF META ANALYSIS ON CLINICAL STUDIES Today, fast growing with a different or the same research findings have increased the need for the use of Meta Analysis technique. This analysis have been made to combine qualitative and quantitative results of the findings that collected in different time, location and the research centers in the same subject. In this master thesis, it is tried to create a source that introduce Meta Analysis, and a study is evaluated during this process. In the second chapter, it is pointed to importance of this research’s subject and common information about Meta Analysis. Then the chronological evolution of Meta Analysis is observed. In the third chapter, it is informed about choosing the cases and implementation phases of the analysis. The fourth chapter includes the application matter and its importance. In this chapter, it is examined the relationship between cigarette and lungs cancer. In the result section, application based findings have been obtained comments. Key Words : Meta Analysis, Odds Ratio, Mantel Haenszel Method, Peto Method, Summary Odds Ratio, %95 Confidence Interval, Heterogeneity Test
Keywords: Ekonometri; İstatistik; Meta Analiz_İstatistik