Genç futbolculara uygulanan on haftalık bilinçli farkındalık eğitim programının sporda güdülenme ve bilinçli farkındalık üzerindeki etkisi - Sipahi, Zeynep (My University, 2021)
Genç Futbolculara Uygulanan On Haftalık Bilinçli Farkındalık Eğitim Programının Sporda Güdülenme ve Bilinçli Farkındalık Üzerindeki EtkisiAmaç: Bu çalışmanın amacı on haftalık bilinçli farkındalık eğitim programının genç futbolcuların sporda güdülenme ve bilinçli farkındalık düzeyine etkisinin incelenmesidir.Gereç ve Yöntem: Çalışmanın örneklemini 2019-2020 yılında İstanbul Süper Amatör Liginde oynayan bir spor kulübünde, U16 erkek alt yapı takımında lisanslı 30 futbolcu (X̄yaş=16,23±0,43) oluşturmaktadır. Ön-test, son-test kontrol gruplu yarı deneysel desene göre düzenlenen çalışmada, futbolcular uygun örnekleme yöntemiyle çalışma (n= 15; X̄yaş=16,30±0,49) ve kontrol (n=15; X̄yaş=16,10±0,35) grubuna atanmıştır. Katılımcılara “Kişisel Bilgi Formu”, “Sporda Güdülenme Ölçeği” ve “Bilinçli Farkındalık Ölçeği” uygulanmıştır. Ölçme araçları bilinçli farkındalık eğitimine başlamadan bir hafta önce ön test kapsamında, eğitim bittikten bir hafta sonrasında ise son test kapsamında uygulanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde tek faktörlü Kovaryans Analizi kullanılmıştır.Bulgular: Yapılan analizlerde on haftalık bilinçli farkındalık eğitim sonrasında deney grubundaki genç futbolcuların bilinçli farkındalık puan ortalamaları arasında anlamlı düzeyde farklılık bulunmuştur (p<0.05). Deney ve kontrol grubundaki genç futbolcuların sporda güdülenmesinde ise anlamlı farklılık bulunmamıştır (p> 0.05).Sonuç: Sonuç olarak on haftalık bilinçli farkındalık eğitim programının sporcuların bilinçli farkındalık düzeylerini artırmada etkili bir program olduğu ve sporda güdülenmede düzeyinde ise etkili olmadığı söylenebilir.

The Effect of Mindfulness Training Program on Young Football Players’ Sport Motivation and Mindfulness LevelPurpose: The purpose of this study is to analyze the effect of a ten-week mindfulness training program on young footballers' sport motivation and mindfulness level in sports.Methods: The sample of the study was consisted of 30 licensed football players in the U16 age category (Mage=16,23±0,43) which playing in İstanbul Super Amateur League in 2019-2020 season. Football players who were arranged according to the quasiexperimental study with the pre-test, post-test control group were assigned to the experimental (n= 15; Mage =16,30±0,49) and control (n=16; Mage =16,10±0,35) groups with appropriate sampling method. “Personal information form”, “Mindful Attention Awareness Scale” and “Sports Motivation Scale’’ were administered to participants. Data were analyzed by using Analysis of Covariance.Results: According to the results of the analysis, there were a significant difference between mindfulness score averages of athletes who were assigned to the experimental groups after teen-week mindfulness training program (p<0.05). In other the hand, there were not a significant difference sports motivation score averages of athletes who were assigned to experimental and control groups after teen-week mindfulness training program (p > 0.05).Conclusion: The study has showed a significant increase in mindfulness levels of young football players in ten-week mindfulness training program and not affected sport motivation levels of young football players.
Keywords: Awareness; Bilinçli Farkındalık; Farkındalık; football; Football players; futbol Mindfulness; Futbolcular; Öğrenim ve öğretim; Spor; sporda güdülenme; sport; sport motivation; Sports; Study and teaching