Kültürel zekanın iş ve yaşam tatmini üzerindeki etkisi - Duru, Esra Sultan (My University, 2020)
Farklı kültürel ortamlarda bireylerin tüm becerileri eksiksiz kullanabilmesi için öncelikle zekâ türlerinden biri olan kültürel zekaya sahip olması ve bu zeka düzeyinin de belirli bir seviyenin üzerinde olması gerektiği belirtilmiştir. Yüksek kültürel zeka düzeyine sahip bireylerin başarı durumlarının ve mutluluk düzeylerinin de yüksek olacağı ileri sürülmüştür. Bu doğrultuda kültürel zeka, mutluluk ve başarıya yansıyor ise bahsi geçen kavramının insanların iş hayatına ve iş dışındaki yaşamına da etkisinin olacağı öngörüsüyle planlanan bu çalışmada, kültürel zekanın iş ve yaşam tatmini üzerinde etkisinin olup olmadığı incelenecektir.Araştırmada veriler anket yöntemiyle toplanmıştır. Araştırma yurtdışında eğitim sektöründe çalışan Türkler üzerinde yapılmıştır. Gönüllülük esasına dayalı yapılan ankete 240 çalışan geri dönüş yapmıştır. Veri toplama aracı olarak kültürel zeka, iş tatmini ve yaşam tatmini ölçeklerinden yararlanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 21 aracılığıyla analiz edilmiştir.Araştırma sonucunda, kültürel zekanın üstbilişsel alt boyutunun içsel iş tatmini üzerinde pozitif etkisi görülmüştür. Kültürel zekanın bilişsel alt boyutunun içsel iş tatmini üzerinde negatif etkisi ve yaşam tatmini üzerinde ise pozitif etkisinin olduğu görülmüştür. Kültürel zekanın motivasyonel alt boyutunun içsel iş tatmini ve yaşam tatmini üzerinde pozitif etkisi olduğu görülmüştür. Kültürel zekanın davranışsal alt boyutunun ise iş ve yaşam tatmini üzerinde etkisinin olmadığı görülmüştür.

It is stated that individuals should have a certain level of cultural intelligence, which is one of many types of intelligence, in order to fully use all their skills in different cultural environments. It has been assumed that individuals with a high level of cultural intelligence will have high levels of success and happiness.Accordingly, if cultural intelligence reflects happiness and success, this study, which is planned with the assumption that the aforementioned term has an impact on people's daily personal and professional life, will analyze whether cultural intelligence has an impact on job and life satisfaction. The data collected in the research has been conducted via survey method. It was carried out among Turkish employees working abroad in the field of education. 240 employees participated in the survey which is based on voluntary. The data obtained were analysed through the SPSS 21 program.As a result of the research, it has been observed that the metacognitive sub-dimension of cultural intelligence has a positive effect on inner job satisfaction; the cognitive sub-dimension of cultural intelligence has a negative effect on inner job satisfaction while it has a positive effect on life satisfaction; the motivational sub-dimension of cultural intelligence has a positive effect on both inner job satisfaction and life satisfaction. On the other hand, the behavioral sub-dimension of cultural intelligence has no effect on job and life satisfaction.
Keywords: Business; İş Tatmini; İşletme; Job Satisfaction; Kültürel Zeka; Life Satisfaction; Personel yönetimi; Personnel management; Yaşam Tatmini Culturel Intelligence