Contributions of blockchain to the supply chain and logistics in the vehicle industries platform - Kaya, Fatih (My University, 2019)
Bitcoin 2016 yılındaki büyük yükselişinden sonra, bitcoin ve arkasındaki teknolojinin hayatımıza ve teknolojiye neler katabileceği araştırılmaya başlandı. Blockchain teknolojisi tüm endüstrilerin devrimi olabilir. Blockchain, kullanıcılara dağıtılmış bir defter (depolama birimi) sunan, verileri değiştirilemeyen, hack edilemeyen bir teknoloji sunmaktadır. Blockchainle birlikte insanlığa şeffaf, güvenli, değiştirilemeyen, anonim ve açık kaynaklı teknoloji sunulmaktadır.Tedarik zinciri ve lojistik faaliyetleri sürekli ve etkin olarak faaliyetlerine katkı sağlayan yeni noktalar veya aracılar eklenerek genişletmektedir. Bununla birlikte genişleyen faaliyetlerle evrak, iletişim, şeffaflık, kontrol zorluğu, dolandırıcılık, üçüncü taraflara güven gibi sorunlar yaşanmaktadır. Çalışmada, tedarik zinciri ve lojistik faaliyetlerinde blockchain kullanmanın tedarik zinciri alanındaki örnekleri verilmektedir. Bu çalışmada araç endüstrisinde blockchain teknolojisinin kullanımına odaklanılmıştır. Çalışmanın asıl amacı araç endüstrisi organizayonlarını bir çatı altında toplayarak blockchain teknolojisinin endüstriye katkılarını ortaya koymaktır. Bu kapsamda yapılan çalışmalar incelenmiş, tezde yer verilmiş ve platformun bütün paydaşlarına katkıları değerlendirilmiştir. Blockchainle dağıtılmış defter teknolojisinin güncel sorunları olmakla birlikte çok kısa bir gelecekte, bu teknolojinin tereddüt etmeden tüm endüstrilerde kullanılabileceği düşünülmektedir.

After the great rise of bitcoin in 2016, what bitcoin and the technology behind it could add to our lives and to the technology began to be examined. Blockchain technology can be the revolution of all industries. Blockchain provides users with a distributed notebook (entity of storage) and offers a non-hackable technology that can’t be tampered with. With Blockchain, transparent, safe, unchangeable, anonymous and open source technology is offered to humanity. Supply chain (SC) and logistics activities are expanding by adding new points or intermediaries that contribute to their activities continuously and effectively. However, there are problems with expanding activities such as paperwork, communication, transparency, difficulty of control, fraud, and confidence in third parties. In this study, in SC and logistics activities, the examples of use of Blockchain in the area of SC are given. This study focuses on Blockchain technology in the vehicle industry. The ultimate goal of this study is to gather all vehicle industry organizations under one platform to lay out the contributions of blockchain technology. To this end, the respective literature has been studied, and its advantages for all the organization partners have been evaluated. Although Blockchain has the current problems of distributed notebook technology, it is thought that in a very short term, it can be used in all industries without hesitation.
Keywords: Blockchain; Endüstri mühendisliği; Industrial engineering; SCM; Supply chain; Vehicle industry; Vehicle industry Blockchain